Master

Media Studies: Digital Cultures

Digitale technologieën hebben de manier veranderd waarop wij informatie delen en verspreiden, het verleden begrijpen, met elkaar omgaan en onze vrije tijd doorbrengen. De digitale wereld heeft het speelveld op uiteenlopende gebieden als politiek en cultuur veranderd. Hoewel digitale technologieën als een positieve kracht kunnen functioneren doordat ze participatie, productie en het delen van ideeën democratiseren, kunnen ze ook tot uitbuiting leiden en nieuwe vormen van controle en surveillance introduceren. Nu de digitale wereld in alle aspecten van ons leven doordringt, krijgen traditionele media en analoge cultuur nieuwe, complexe en met elkaar verweven vormen. De masteropleiding Media Studies: Digital Cultures (MS:DC) combineert theorie en reflectie met praktijkervaring en creëren. Je ontwikkelt een brede set vaardigheden op het gebied van digitale tools en kwalitatieve onderzoeksmethoden, waarmee je goed bent uitgerust voor een rol als mediaonderzoeker of als actieve speler in de hedendaagse gedigitaliseerde wereld.

Lena Reichel, Student Ambassadeur Media Studies: Digital Cultures 2023-2024

Waarom Lena voor dit programma koos:
"Ik merkte dat ik sociale media leuk vind en ik vind het leuk om sociale media te analyseren, rapporten te maken om te laten zien hoe mensen reageren op bepaalde soorten posts. Digital Cultures leert ons hoe sociale media onze huidige samenleving beïnvloeden. Ik wil meer te weten komen over hoe digitale media ons dagelijks leven en ons gedrag beïnvloeden. Sommige praktische onderdelen zijn ook geweldig. Het klinkt misschien vreemd, aangezien dit een digitale mediaopleiding is, maar we werken vaak met analoge media-apparatuur. Het is interessant om binnen bepaalde beperkingen te werken. Met een polaroidcamera heb je bijvoorbeeld maar tien foto's per cartridge. Dit maakt het vastleggen van momenten unieker en de foto's kunnen niet zo snel gedeeld worden als met een smartphone. Het leert je de dingen die je maakt te waarderen."

Lena's achtergrond:
"Voor de master heb ik de bachelor Arts and Culture gedaan. Ik heb ook een diploma in event management. Tijdens mijn stage werkte ik voor een AI-gestuurde start-up database voor duurzaam ondernemen en groene technologieën. Ik was voornamelijk verantwoordelijk voor hun social media content creatie en strategie. Ik hielp hun volgers te vergroten, maar werkte ook aan het creëren van betekenisvolle betrokkenheid."
 

lena_reichel_msdc_1.jpg

Lena Reichel

"In de master Media Studies: Digital Cultures leer ik ontwerptools te gebruiken en mijn schrijfvaardigheid te vergroten. Ik kijk uit naar mijn stage bij het Maastricht Museum waar ik onderzoek ga doen om bij te dragen aan het verbeteren van de digitalisering van het museum."

UM en FASoS Campus Tour

Bij FASoS bieden we onze aankomende studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan een campus tour op 18 december, 12 maart 2025 en 7 mei 2025. Tijdens deze campusrondleiding laat een van onze studentambassadeurs je onze faculteit, binnenstad en alle belangrijke UM-gebouwen zien. Ben je niet in de gelegenheid om op een van de bovenstaande data te komen? Geen zorgen! We bieden ook campusrondleidingen aan tijdens onze Open Dagen, Experience Days en Introductiedagen.

Campus

Online Campus Tour

Ben je niet in staat om vanuit het buitenland te komen voor een campus tour? We bieden ook een virtuele campus tour! Bekijk deze via de interactieve video aan de linkerkant.

UM FASoS

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ontdek meer over een van de meest internationale universiteiten in Europa, ervaar onze unieke benadering van het onderwijs, verdiep je in het programma van je keuze en ontdek onze prachtige stad. De volgende Master Open Dag vindt plaats op 9 november 2024.

Q&A sessies

Wij organiseren regelmatig Instagram Live Q&A sessies waar je al je vragen over onze opleidingen en studeren in Maastricht kunt stellen aan onze student ambassadeurs. Kijk op onze Master events pagina voor meer informatie en registratie.

Schakeljaar

Als je niet aan de toelatingseisen voor dit programma voldoet, kun je een schakeljaar (pre-master) volgen. Bekijk de informatie over het schakeljaar en leer meer over het programma, de vakken en de eisen.

Blogs van staf en studenten

Op de blogpagina van het programme Media Studies: Digital Cultures worden onderzoeksprojecten van studenten en stafleden gedeeld, Ook delen we daar nieuws, documenten en events. De pagina geeft ook inzichten in het leerproces van onze studenten tijdens en na het masterprogramma.

Social media FASoS

Volg ons op:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
 LinkedIN