Waarom deze studie?
Met de specialisatie Arbeid & Gezondheid van de masteropleiding Recht en Arbeid word je opgeleid tot een specialist die in staat is de complexe problematiek van arbeid en gezondheid vanuit diverse invalshoeken te benaderen. De opleiding voorziet in een groeiende behoefte aan hooggekwalificeerde professionals die de weg kennen op het steeds belangrijker wordende snijvlak van het sociale recht en het gezondheidsrecht.
Kies je voor een master in Maastricht, dan kies je bovendien voor een opleiding met een sterke reputatie. Deze reputatie heeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid te danken aan de hoge kwaliteit van het onderwijs, de unieke onderwijsmethode, de persoonlijke benadering en het internationale karakter. De Rechtenfaculteit is bovendien meerdere malen op de eerste plaats geëindigd in internationale pleitwedstrijden. Ben jij de volgende student die deze reputatie gaat verdedigen?
Wat leer je?
In het profiel Arbeid & Gezondheid krijg je onderwijs van docenten en praktijkmensen op het gebied van arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en gezondheidsrecht. Hun specifieke deskundigheid en enthousiasme stellen je in staat om actuele thema’s op het gebied van individueel en collectief arbeidrecht, ziekte, inkomensvoorziening en re-integratie in relatie tot gezondheidsrechtelijke vraagstukken diepgaand en vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Zo komen in de opleiding onderwerpen aan bod als:
- Arbeidsovereenkomstenrecht, waaronder het ontslagrecht
- Cao-recht
- Sociale verzekeringen en voorzieningen
- Re-integratie
- Gezondheidsrecht
De specialisatie Arbeid en Gezondheid in Maastricht voorziet in deze groeiende behoefte. Je wordt opgeleid tot een specialist, die in staat is de complexe problematiek van arbeid en gezondheid vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Het toegesneden vakkenaanbod stelt je als geen ander in staat in dit veld te opereren.
Welke vaardigheden ontwikkel je?
Je traint een groot aantal professionele vaardigheden . Hiertoe behoren bijvoorbeeld presenteren, schrijfvaardigheden, analyseren, werken in teamverband aan het oplossen van een bepaald probleem. In het verlengde hiervan train je hoe je omgaat met groepsprocessen, hoe je elkaar aanspreekt op zaken en is er aandacht voor accuraatheid en time management.
Ook moet je nauwkeurig kunnen werken, helder kunnen redeneren en goed met mensen om kunnen gaan. Een andere belangrijke eigenschap is dat je kritisch bent, je neemt niet alles zo maar aan, maar je denkt zelf na.
Samenwerken
Binnen Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) bestudeer je concrete vraagstukken in kleine groepen, doe je zelfstandig onderzoek, en analyseer en zoek je samen met je internationale medestudenten een doeltreffende oplossing voor een bepaald probleem. Op deze manier ontwikkel je je vermogen om:
- informatie te beoordelen en te structureren
- jouw gezichtspunt naar voren te brengen
- in een internationaal team te werken
- discussies te voeren en te leiden
- te onderhandelen
- een plan te formuleren waarmee je een probleem aanpakt.
De hoorcolleges geven je vanuit de wetenschap en praktijk inzicht in de materie. In de onderwijsgroepen werk je de behandelde stof verder uit. Dat doe je volgens een stimulerende onderwijsmethode: het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) waarbij je veel persoonlijke aandacht krijgt. Je werkt zowel zelfstandig als samen met andere studenten aan uitdagende cases uit de praktijk.