Waarom deze studie?
'Duurzaam werk' staat de laatste jaren bovenaan de agenda. Overheden en bedrijven hebben behoefte aan werknemers die gezond en productief blijven gedurende hun hele loopbaan. Goede gezondheid van werknemers en fatsoenlijk werk behoren ook tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, en er is dringend actie nodig. Hoe creëren we fatsoenlijke banen die een goede match bieden tussen het individu en de functie? Hoe balanceren we werk en gezinsleven? En hoe behouden we de gezondheid, inzetbaarheid en functionele capaciteiten van werknemers in een context van voortdurend veranderende arbeidsmarkten en sociaal beleid? Er is een echte behoefte - en een arbeidsmarkt - voor experts op deze hedendaagse kwesties. Occupational Health and Sustainable Work richt zich op gezondheid, welzijn en inzetbaarheid gedurende de hele levensloop. Je leert de diverse belangen van werknemers, gezinnen en bedrijven afwegen. Je krijgt onderwijs over de veranderende wereld van werk en sociaal beleid en hoe je daarop kunt reageren. In lijn daarmee ontwikkel en evalueer je geavanceerde interventies en strategieën om duurzame loopbanen te bevorderen.
Maastricht University Master - Occupational Health and Sustainable Work
Multidisciplinair en praktisch programma
De gezondheidsproblemen waarmee je te maken krijgt op de werkplek zijn zeer divers. Een hoge werkdruk kan stress veroorzaken, een slecht ontworpen werkplek kan fysieke problemen veroorzaken en gedurende hun loopbaan ontwikkelen sommige werknemers een chronische ziekte. De vragen kunnen even gevarieerd zijn. Je kunt worden gevraagd om strategisch advies te geven, gezondheidsbeleid te formuleren of individuele gevallen te behandelen.
Het programma biedt je daarom een multidisciplinaire en praktische training die het beste van verschillende werelden combineert. Je leert over bedrijfsgezondheidszorg, organisatie- en beleidswetenschappen en gezondheidsbevordering. Door dit te combineren met speciale communicatie- en vaardigheidstrainingen leer je hoe je op bewijs gebaseerde interventies kunt formuleren, implementeren en evalueren. De veelzijdigheid van het programma zorgt ervoor dat je alle kennis hebt die je nodig hebt om later in je carrière adequaat om te gaan met verschillende situaties.
Toolbox voor de OHSW-professional
Je verwerft actuele kennis van hedendaagse onderwerpen zoals de veranderende wereld van werk en sociaal beleid, werk-privébalans, werkbevlogenheid, gezondheidsbevordering, verlengde loopbanen, geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheidsproblemen van werknemers. Om beter inzicht te krijgen in deze onderwerpen, word je getraind om een bio-psychosociale benadering toe te passen op arbeidsparticipatie, in moreel case overleg en in evidence-based bedrijfsgeneeskunde. In de master Occupational Health and Sustainable Work ligt een sterke nadruk op training om de OHSW-professional te voorzien van een gereedschapskist met praktische vaardigheden om je theoretische kennis in de praktijk te kunnen vertalen. Gedurende het masterprogramma kunnen drie grote trainingslijnen worden onderscheiden, elk met hun unieke bijdrage aan een goed gebalanceerde inhoud van de gereedschapskist: 1. Een bio-psychosociale benadering van arbeidsparticipatie: ICF-traject; 2. Evidence Based Occupational Health-traject; en 3. Traject Interventie en Communicatievaardigheden. Je leert ook over de relevante methoden die nodig zijn voor onderzoek op het gebied van werk, gezondheid en loopbaan. Bij het afstuderen ben je dus volledig op de hoogte van de nieuwste geavanceerde technieken.
Nicola, masterstudent Occupational Health and Sustainable Work post wekelijks over haar ervaringen op Instagram. Zij beantwoordt ook graag je vragen over het programma of het studentenleven in Maastricht.