Waarom deze studie?
Het is nog nooit zo'n interessante tijd geweest om je te verdiepen in de logistieke uitdagingen van de internationale economie. De maatschappij verandert en er is een trend om je eigen producten en diensten te creëren. Innovaties zoals 3D-printen, zonnepanelen, zelfdiagnoseapparaten en online winkelen leiden tot thuisproductie, energieopwekking, lagere zorgkosten en winkelgemak. Tussenpersonen verdwijnen uit economische transacties en zelfs fysieke winkels worden minder noodzakelijk nu steden worstelen met leegstaande winkelruimtes door de opkomst van online winkelen. Concepten zoals het Internet of Things, Industrie 4.0, Virtualisatie, The Maker Movement en Peer-to-Peer economics hebben hun stempel op de maatschappij gedrukt, vooral voor degenen die werkzaam zijn in logistiek en supply chain management (SCM). Deze vakgebieden zullen de komende jaren onmisbaar zijn, aangezien productlevering en logistieke processen steeds competitiever worden.
Supply Chain Management omvat alle aspecten van het onderhouden van een supply chain in de concurrerende wereldeconomie, van de ontwikkeling van nieuwe producten tot het beheer en de planning van internationale supply chains en samenwerking met leveranciers en distributeurs. Het verplaatsen van producten van ontwikkeling naar distributie is een complex, internationaal proces dat vaak het verschil betekent tussen het succes of het falen van een bedrijf. Deze Supply Chain Management opleiding richt zich sterk op waardecreatie, niet alleen door optimalisatie van inkoop-, logistieke en marketingprocessen, maar ook door strategische samenwerking met leveranciers, distributeurs en klanten. Het ultieme doel is om de beloften aan consumenten te vervullen en aan hun verwachtingen te voldoen.
De specialisatie Supply Chain Management wordt in Maastricht samen met andere specialisaties van het International Business programma aangeboden, waardoor je profiteert van interactie tussen diverse disciplines.
Studentenprofiel
Als student Supply Chain Management moet je kunnen inzoomen op specifieke schakels in de keten terwijl je het grotere geheel overziet. Het omvat inkoop, logistiek, operations management en supply chain management. Goede interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden zijn essentieel, samen met een klantgerichte benadering om effectief te kunnen samenwerken met diverse mensen in verschillende functies. Het verbeteren van supply chains vereist een analytische en creatieve aanpak, waarvoor een flexibele en open mindset cruciaal is.
Onderwijs van wereldklasse
Aan de Universiteit Maastricht is geen dag hetzelfde. Niet alleen bevatten onze academische opleidingen de nieuwste ontwikkelingen op elk gebied, maar we richten ons ook op onderzoek en innovatie in het onderwijs zelf. Eén van de drie onderzoeksthema’s van Universiteit Maastricht is Learning & Innovation. Met de oprichting van EdLab en de voortdurende verbetering van onze onderwijsstrategieën, kun je erop vertrouwen dat je niet alleen je gekozen vakgebied door en door kent, maar ook de best mogelijke leerervaring krijgt.
Kleine groepen, grote voordelen
Probleemgestuurd Onderwijs
De Maastricht University School of Business and Economics maakt gebruik van probleemgestuurd onderwijs (PGO). In kleine groepen van maximaal 15 studenten zoek je oplossingen voor problemen uit de praktijk. Docenten bieden alleen ondersteuning wanneer nodig. Zo ontwikkel je zelfstandigheid en probleemoplossende vaardigheden die waardevol zijn voor je professionele carrière. PGO staat bekend om zijn hoge kennisretentiepercentage.
Maastricht University students on Problem-Based Learning
Extracurriculaire onderwijsmogelijkheden @SBE
Excellentieprogramma’s
Om je te helpen uitblinken, ontwikkelden we de volgende excellentieprogramma’s:
- International Triangle Programme
- Dual Degree Programmes
- Global Innovation Challenge
- MARBLE Programme
- PREMIUM Honours Programme
Internships Office & TIP
Het Internship Office stagebureau heeft een uitgebreide database met stagemogelijkheden en staat klaar voor begeleiding en advies. Als studenten kun je je scriptie en stage combineren. In het Thesis-Internship Programma (TIP) schrijf je tijdens het lopen van een deeltijdstage een scriptie over een onderwerp dat relevant is voor het bedrijf of de organisatie waar je stage loopt.
Loopbaanontwikkeling en Maastricht Business Days
Wij geloven dat samenwerkingsverbanden, netwerken en probleemgestuurd onderwijs cruciaal zijn om onze studenten in contact te brengen met het bedrijfsleven. Samen met onze partners en alumni organiseren we daarom evenementen om je als student te ondersteunen bij je ontwikkeling en het uitbreiden van je netwerk.
Internationale ervaring
De Universiteit Maastricht staat in de top 15 meest internationale universiteiten ter wereld. We moedigen onze studenten aan om zichzelf te zien als wereldburgers. Onze opleidingen stimuleren studeren in het buitenland, meertaligheid, culturele uitwisseling en -gevoeligheid, en internationale carrièredoelen.
The International Classroom
De UM omarmt The International Classroom; een omgeving waarin onze verschillen onze sterke punten worden. Vanaf de eerste dag word je uitgedaagd met verschillende visies en ervaringen, door de interactie met medewerkers en studenten van over de hele wereld. Dit soort interactie brengt je dichter bij het doel van de master: niet alleen feiten en concepten leren, maar ook leren over internationale toegankelijkheid en begrip. SBE is één van de meest internationale faculteiten van de Universiteit Maastricht. Meer dan 60% van de studenten en 55% van de wetenschappelijke medewerkers komen uit het buitenland. Samen vertegenwoordigen ze zo’n 60 verschillende nationaliteiten.
Studeer in het buitenland en leer nieuwe mensen kennen
Studenten van alle eenjarige voltijd SBE-masters kunnen zich aanmelden voor een masteruitwisseling-semester. Een masteruitwisseling is alleen mogelijk als je 100% studievoortgang hebt. Studenten die hun uitwisseling in een derde, verlengd semester doen, krijgen voorrang op studenten die studievertraging oplopen. De concurrentie voor uitwisselingsplaatsen is groot en je aanmelden voor een semester in het buitenland is geen garantie voor een plek (op je voorkeurslocatie). SBE houdt bij de selectie rekening met je studievoortgang, motivatie, academische prestaties en cv.
- Voor meer informatie kun je contact opnemen met de International Relations Office.
- Als je al een SBE-student bent, kun je meer informatie vinden in het student portal.
Neem je diploma mee op reis!
De SBE heeft de ‘Triple Crown’ van accreditaties: van de Amerikaanse AASCB, de Britse AMBA en de Europese EQUIS. Dit betekent dat je diploma op veel plaatsen in de wereld wordt erkend: perfect voor een internationale carrière of postdoctorale studie in het buitenland.
Eén studie, TWEE diploma’s! - Double Degree programma
Met het Dual Degree programma aan de School of Business and Economics kun je aan twee universiteiten studeren en twee masterdiploma's halen.
De Dual Degree-programma's starten aan het begin van het academisch jaar in september. Je volgt een deel van je masteropleiding aan een instelling in het buitenland en een deel aan de SBE. Als je aan alle eisen van beide masterprogramma's voldoet, ontvang je een diploma van elke universiteit. Bijna alle Dual Degree-programma's kunnen worden afgerond met weinig of geen studievertraging en met minimale extra kosten. Het Dual Degree-programma heeft zorgvuldig geselecteerde partneruniversiteiten die hoog aangeschreven staan, onderzoeksgericht zijn en bij voorkeur geaccrediteerd zijn door zowel EQUIS als AACSB.
dual_degree_sbe_v2.jpg
Global Innovation Challenge
De Global Innovation Challenge (GIC) biedt studenten van de MSc International Business een unieke kans om in een internationale setting te studeren en praktijkervaring op te doen bij bedrijven. Dit excellentieprogramma van de School of Business and Economics is opgebouwd als een project-based vak waarin internationale masterstudenten als externe consultants werken aan zakelijke uitdagingen van specifieke bedrijven of bedrijfsonderdelen, die innovatie en een transformerende aanpak vereisen. De Global Innovation Challenge maakt deel uit van het IBS-netwerk en richt zich op het verbeteren van de vaardigheden op het gebied van innovatie en creativiteit bij studenten, evenals kennis over transformatie, verandermanagement en het ontwikkelen van bedrijfsoplossingen met een wereldwijde impact.