Waarom deze studie?
De gezondheidssector staat voor complexe uitdagingen. Er is een tekort aan geschoold personeel en de kosten voor de gezondheidszorg stijgen als gevolg van de vergrijzende bevolking, een verhoogde morbiditeit en de verwachtingen van de patiënt die duidelijk veranderd zijn ten opzichte van enkele jaren geleden.
Digitaal en datagedreven werken kan een oplossing bieden voor deze uitdagingen en de gezondheidszorg betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief houden. Er is veel aandacht voor nieuwe technologieën, zoals e-health, kunstmatige intelligentie, automatisering, robotica en slimme thuisdiensten. Die overgang naar een digitaal zorgproces is niet vanzelfsprekend. Digitale applicaties komen niet altijd van de grond of verdwijnen simpelweg na verloop van tijd. Daarnaast hebben ontwikkelaars beperkt inzicht in de noden en ervaringen van patiënten en zorgpersoneel.
Om de digitale transformatie te kunnen bewerkstelligen zijn er bruggenbouwers nodig die kennis hebben van zowel datawetenschap als de gezondheidszorg.. Dit programma geeft je de kennis en tools om de digitale transformatie te faciliteren. Je leert hoe je kan samenwerken met verschillende stakeholders en hoe je verandering teweegbrengt op organisatorisch niveau.
Dit programma is voor jou als je:
- bruggen wil bouwen tussen de gezondheidszorg, datawetenschap en digitale technologie;
- strategisch wil navigeren door de digitale transformatie;
- de gezondheidszorg innovatief, duurzaam en betaalbaar wil houden.
Dagmar, masterstudent Health and Digital Transformation post wekelijks over haar ervaringen op Instagram. Zij beantwoordt met plezier je vragen over het programma en het studentenleven in Maastricht.