Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Terug naar homepage
  • Opleidingsoverzicht

U bent hier

  1. Home
  2. Opleidingsoverzicht
  3. Master
  4. Epidemiologie
  5. Waarom deze studie?
  • NL
  • EN
Vind een ander programma

Waarom deze studie?

Epidemiologie

Onze wereld wordt geconfronteerd met pandemieën, chronische ziekten en andere opkomende gezondheidsbedreigingen. Het is essentiëel om infectieziekteuitbraken vroegtijdig te detecteren, ziektetrends te monitoren en effectieve interventies te hebben om de volksgezondheid te bevorderen. Solide wetenschappelijk bewijs vormt de basis van medisch handelen en van adviezen en maatregelen rond volksgezondheid. Epidemiologen leveren dit bewijs door ziektetrends en determinanten van gezondheid en ziekte te analyseren en klinische interventies te onderzoeken. Epidemiologie wordt daarom beschouwd als de hoeksteen van de preventieve en klinische geneeskunde en van volksgezondheid.

In dit masterprogramma ontdek je epidemiologie in al haar facetten. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van methodologische aspecten van onderzoek waaronder verschillende soorten onderzoeksopzetten, soorten bias, methoden voor het meten van gezondheid en ziekte en van statistiek. Je leert epidemiologisch onderzoek opzetten, gegevens analyseren en interpreteren, onderzoeksresultaten uit verschillende studies combineren en communiceren over je bevindingen naar andere academici, beleidsmakers, overheidsinstanties en andere belanghebbenden.

Volksgezondheid is complex en de uitdagingen op het gebied van volksgezondheid vereisen een holistische blik op gezondheid. Onze studentenpopulatie is zeer divers met uiteenlopende academische achtergronden en kenmerken, wat multidisciplinaire discussies mogelijk maakt die je voorbereiden op de complexe uitdagingen in het epidemiologische werkveld. Daarnaast doe je waardevolle praktijkervaring op door onderzoek te verrichten binnen een groter lopend onderzoek onder begeleiding van een persoonlijke supervisor.

Dit masterprogramma is voor jou als:

  • je wilt bijdragen aan volksgezondheid door middel van wetenschappelijk onderzoek;
  • je enthousiast wordt van het analyseren van grote datasets om relevante onderzoeksvragen te beantwoorden;
  • je op zoek bent naar een vakgebied waarin wetenschap en praktijk samenkomen om actuele uitdagingen rondom gezondheid en ziekte aan te pakken.
fhml ambassador 24

Vanessa, masterstudent Epidemiologie post wekelijks over haar ervaringen op Instagram. Zij beantwoordt graag alle vragen die je hebt over het programma of het studentenleven in Maastricht. 

Volg en contacteer Vanessa op Instagram. 

Vraag een brochure aan

Leer meer over

De toolbox van een epidemioloog

Deze brede master dekt alle fundamentele onderwerpen in de epidemiologie. Je ontwikkelt kennis over observationele en interventionele onderzoeksopzetten, soorten bias, confounding, effectmodificatie, de klinimetrische eigenschappen van meetinstrumenten, meta-analysetechnieken en geavanceerde statistische analyses. Deze kennis vormt een stevige basis en vult de gereedschapskist die je als epidemioloog nodig hebt in alle subdomeinen van de epidemiologie.

Na het afronden van de eenjarige master Epidemiologie in Maastricht en met de juiste bacheloropleiding als vooropleiding, kun je Epi-A geregistreerd epidemioloog worden. Hiervoor is vereist dat je in je bachelor voldoende kennis hebt opgedaan over gezondheid en ziekte.

Onderzoekscommunicatie

Academische schrijf- en presentatievaardigheden zijn cruciaal voor het maken van een blijvende impact en behoren tot de kernvaardigheden van een epidemioloog. Daarom leggen we binnen dit programma nadruk op onderzoekscommunicatie. Je leert een onderzoeksprotocol schrijven en je schrijft je thesis in de vorm van een wetenschappelijk artikel.  

Je presenteert je onderzoeksprotocol aan de hand van een poster, een gebruikelijke manier om nieuwe onderzoeken of onderzoeksbevindingen te delen op wetenschappelijke congressen. Daarnaast presenteer je je thesis mondeling aan de hand van dia’s en met ruimte voor discussie tijdens het jaarlijkse Master Epidemiologie Symposium.

Jouw studiepad

Deze master biedt ruimte voor personalisatie. In het vak ‘Topics in Epidemiology’ kies je twee topics van elk 3 EC waarmee je jezelf in bepaalde subdomeinen van de epidemiologie kunt verdiepen of in gerelateerde vakgebieden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor infectieziektenepidemiologie of health technology assessment. Daarnaast kies je je eigen onderzoeksonderwerp voor je thesis uit een lijst met verschillende onderwerpen die door de master worden aangeboden of stel je je eigen onderwerp voor onderzoek voor binnen een lopende studie met medisch-ethische goedkeuring en beschikbaarheid van data. Zo kun je jezelf profileren als epidemioloog binnen een specifiek subdomein of een breder scala aan onderwerpen verkennen, afhankelijk van jouw voorkeur.

De sterktes van onze faculteit

Employability

We leggen de nadruk op zowel de soft skills als de hard skills die nodig zijn voor een carrière in onderzoek. Academisch schrijven, presentatievaardigheden en programmeerervaring met statistische software zijn zeer gewaardeerde kwaliteiten op de arbeidsmarkt. Ons team van senior-epidemiologen beschikt over een uitgebreid netwerk en is actief in internationaal epidemiologisch onderzoek. We organiseren een carrière-evenement om studenten in contact te brengen met alumni en ervaren epidemiologen, zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast volg je een workshop die je voorbereidt op de arbeidsmarkt en maak je kennis met de Vereniging voor Epidemiologie.

Thesisonderzoek

De master Epidemiologie omvat 25 EC aan praktische onderzoekservaring. Je schrijft een onderzoeksprotocol en voert gedurende 12 weken fulltime onderzoek uit door een grote dataset te analyseren en de resultaten te rapporteren in je thesis. Onderzoeksonderwerpen worden aangeboden vanuit lopend onderzoek bij de UM of het MUMC+, regionale ziekenhuizen, de gemeentelijke gezondheidsdienst, de Nederlandse kankerregistratie of andere (inter)nationale instituten. De onderwerpen beslaan verschillende subdomeinen in de epidemiologie zoals de epidemiologie van kanker of cardiovasculaire ziekten, klinische epidemiologie, infectieziektenepidemiologie, of sociale epidemiologie. Studenten kunnen ook hun eigen onderwerp voor onderzoek voorstellen, rekening houdend met de vereisten voor thesisonderwerpen.

Epidemiologie voor professionals

De master Epidemiologie kan parttime worden gevolgd in twee jaar, ideaal voor werkende professionals of voor degenen die een master willen combineren met andere activiteiten. De studiebelasting voor parttime studenten bedraagt 20 uur per week. Parttime studenten volgen in het eerste jaar de lessen op dinsdag en in het tweede jaar de lessen op vrijdag. 
Je kan er ook voor kiezen om enkele vakken uit de master te volgen. Hiervoor gelden dezelfde toelatingseisen als voor de gehele master en de vakken kunnen op contractbasis worden gevolgd. Meer informatie over het volgen van losse vakken vind je hier.

PREMIUM honours programma

Wil je tijdens je studie extra ervaring opdoen in de echte wereld? Het PREMIUM honoursprogramma helpt je de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team van studenten en onder begeleiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een praktijkopdracht voor een bedrijf, NGO of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en volgt masterclasses en workshops. Dit alles neemt ongeveer 250 uur in beslag, maar het levert je een leven lang voordelen op.

Share this page:

  • Facebook logo Facebook
  • Twitter logo Twitter
  • LinkedIn logo LinkedIn
  • Forward
  • Pinterest
  • Reddit logo Reddit
  • Bachelor
  • Master
  • Professionals
  • Overige cursussen

Epidemiologie

  • Waarom deze studie?
  • Vakken & curriculum
  • Jouw toekomst
  • Toelatingseisen
  • Toelating & inschrijving
  • Collegegelden
  • Contact & meet us