Contractonderwijs

Educatieve Module (onderwijsbevoegdheid)

Wil je na je bachelor lesgeven in Biologie, Wiskunde, Natuurkunde, Economie of Scheikunde? Met de postacademische Educatieve Module krijg je een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid, waarmee je les mag geven aan de onderbouw havo en vwo en aan de theoretische leerweg op het vmbo (alle leerwegen).

NB: de Universiteit Maastricht biedt ook een Educatieve Minor aan. Dat programma is identiek aan de Educatieve Module. Het enige verschil is dat je de Educatieve Minor tijdens je bachelor volgt en de Educatieve Module op enig moment ná afronding van je bachelor.

Doel van de module

In de Educatieve Module staat de professionele ontwikkeling als docent centraal. Kennis en praktijk hangen nauw met elkaar samen. Je brengt wat je hebt geleerd in de praktijk op je stageplek. En na je ervaringen ga je weer terug naar de kennis: dan bekijk je jouw ervaringen vanuit het oogpunt van de theorie (literatuur) en ervaringsdeskundigen (docenten). Zo ontwikkel je uiteindelijk je eigen onderwijsvisie.

In de module komen verschillende rollen van de docent aan de orde: regisseur van het leerproces van leerlingen, vakdidacticus, pedagoog, lid van de schoolorganisatie, professional.

Voor gedetaileerde informatie verwijzen wij naar de Studiegids van de Educatieve Module.

Voor wie?

Voor mensen die zijn afgestudeerd aan een Nederlandse universitaire bacheloropleiding (je mag ook al een masteropleiding hebben afgerond) die is opgenomen in de verwantschapstabel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor de Universiteit Maastricht betreft dit de volgende bacheloropleidingen:

De Educatieve Minor voor het schoolvak Biologie is toelaatbaar voor:

  • bachelorstudenten Biomedical Sciences (FHML)
  • bachelorstudenten Gezondheidswetenschappen - specialisatie Biologie en Gezondheid (FHML)
  • bachelorstudenten Maastricht Science Programme (FSE)

De Educatieve Minor voor het schoolvak Wiskunde is toelaatbaar voor:

  • bachelorstudenten Data Science and Artificial Intelligence (FSE)
  • bachelorstudenten Ba Econometrics & Operations Research (SBE)

De Educatieve Minor voor het schoolvak Economie is toelaatbaar voor:

  • bachelorstudenten Fiscale Economie (SBE)
  • bachelorstudenten Economics & Business Economics (SBE)

De Educatieve Minor voor het schoolvak Natuurkunde is toelaatbaar voor:

  • bachelorstudenten Maastricht Science Programme (FSE)

De Educatieve Minor voor het schoolvak Scheikunde is toelaatbaar voor:

  • bachelorstudenten Maastricht Science Programme (FSE)
De Educatieve Module is van grote meerwaarde voor academisch geschoolden die gemotiveerd zijn om via een verkort traject hun onderwijsbevoegdheid te halen en die een voltijd- of deeltijdopleiding van een of meerdere jaren niet zien zitten.
Dr. Juanita Vernooy - UM-coördinator Educatieve Module

Toelatingseisen

Je kunt tot de Educatieve Module worden toegelaten, als je:

een universitaire bachelor hebt afgerond aan een Nederlandse universiteit, zoals genoemd in ‘Voor wie’;
het Nederlands vaardig bent op NT-2-niveau.

Locatie

De Educatieve Minor wordt georganiseerd door de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht (UM), in nauwe samenwerking met de Fontys Leraren Opleiding in Sittard (FLOS) en Tilburg (FLOT).

De fysieke bijeenkomsten vinden voor een groot deel plaats binnen de UM en incidenteel bij de FLOS. De praktijkstage wordt gelopen op de diverse middelbare scholen in de provincie Limburg of Brabant; je kunt je voorkeur aangeven voor de regio/stad waar je deze stage loopt. 

Curriculum

Het programma van de Educatieve Minor richt zich op competenties die je nodig hebt om een startbekwaam leraar te worden; een pedagogisch-didactische leerlijn, vakdidactiek voor het desbetreffende schoolvak en een verplichte praktijkstage (in de vorm van werkplekleren).

 Pedagogisch Didactisch Traject (16 ECTS)
- Didactiek & klassenmanagement
- Leerlingbegeleiding & mentoraat
- Leer- en gedragsstoornissen

 Vakdidactiek voor het desbetreffende schoolvak (5 ECTS)

 Werkplekleren (14 ECTS)
 

Pedagogisch Didactisch Traject
In dit traject leg je de basis voor het vakmanschap van docent. Je verdiept je in:

het ontwerpen en geven van een les (hoe open ik een les, hoe krijg ik de aandacht van de leerlingen op de leskern gericht, welke fasen kent een les, hoe stel ik vragen en hoe voer ik een goed onderwijsleergesprek);
welke elementen bij opvoeding en ontwikkeling van adolescenten een rol spelen en of en hoe deze elementen met elkaar interacteren;
het omgaan met leerlingen die leer- en gedragsproblemen vertonen.

Vakdidactiek
In de Educatieve Module ligt het accent vooral op het ontwerpen en geven van eenvoudige varianten van activerende lessen aan de hand van het schoolboek. Je leert:

met behulp van bestaand lesmateriaal vaklessen ontwerpen en uitvoeren,
over eenvoudige varianten van activerende lessen,
je lessen te evalueren en daar waar nodig je handelen bij te stellen,
je lessen te formuleren, realiseren en verantwoorden op basis van vakdidactische praktijktheorie.

Werkplekleren
De praktijkstage wordt gelopen op een middelbare school in de provincie Limburg of Brabant (je kunt je voorkeur aangeven) en loopt door tot aan het einde van het academisch jaar. Je loopt dus een volledig schooljaar stage - 1 dag in de week - bij een middelbare school om zo de nodige leservaring op te doen.

Contacturen/zelfstudie

- Contacturen: 14-18 uur (afhankelijk van het schoolvak)
- Zelfstudie: 10-20 uur
 

Begeleiding

Je wordt begeleid door docenten van de Universiteit Maastricht, de Fontys Leraren Opleiding en de middelbare school waar je stage loopt.
 

Lesmethoden

Probleemgestuurd Onderwijs (PGO), colleges, vaardighedenonderwijs, praktijkstage
 

Docenten

- Dr. Juanita Vernooy (UM-coördinator)
- Dr. Jeroen Reijnders (UM-ccoördinator)
- Docenten van de Fontys Leraren Opleiding in Sittard (FLOS)
- Docenten van de Fontys Leraren Opleiding in Tilburg (FLOT)

Carrière

Wanneer je de Educatieve Module succesvol hebt beëindigd, ontvang je je beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid in de vorm van een certificaat Educatieve Module. Met dit certificaat kun je lesgeven op een middelbare school in de onderbouw van havo/vwo (klas 1, 2, 3) en op het vmbo-tl (mavo).

Eerstegraads onderwijsbevoegdheid
Met het certificaat van de Educatieve Module kun je eventueel doorstromen naar een eerstegraads lerarenopleiding. Dan mag je lesgeven aan havo/vwo (klas 1, 2, 3, 4, 5, 6), het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, mbo en primair onderwijs (mits je een schoolvak geeft dat overeenkomt met een vak dat daar wordt gegeven. Je mag bijvoorbeeld met jouw bevoegdheid voor het vak wiskunde ook rekenen geven in het primair onderwijs).

Universiteit Maastricht biedt in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een Educatieve Master aan op lokatie Maastricht om een eerstegraads bevoegdheid te behalen. Heb je interesse om leraar te worden? Bij de Universiteit Maastricht bieden we samen met Radboud Universiteit diverse trajecten aan om deze ambitie waar te maken.

Kosten

Voor de Educatieve Module betaal je het wettelijk collegegeld voor de duur van je studie (ook bij vroegtijdig staken van de studie). Houd naast het collegegeld rekening met de volgende kosten:

Kosten van boeken en andere leermiddelen.
Scholen kunnen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De kosten hiervoor verschillen per gemeente.
Eventuele reiskosten naar een middelbare school zijn voor eigen rekening.

Subsidieregeling
Studenten van de Educatieve Module komen in aanmerking voor de Subsidie Korte Scholingstrajecten VO. Zie de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website van DUO voor informatie ten aanzien van deze regeling.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en/of aanmelden voor de Educatieve Module of de Educatieve Master kun je contact opnemen met de studieadviseur: (studieadviseur-ulo@maastrichtuniversity.nl).
Voor aanmelden voor de Educatieve Module kun je contact opnemen met toelating-ulo@maastrichtuniversity.nl

Deadline voor aanmelden voor de Educatieve Module: 31 mei 2024.