Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details over de aanmeldprocedure (zoals deadlines, toelatingseisen, vereiste documenten en beoordeling van de aanmelding) voor de bachelor Brain Science voor studiejaar 2024-2025.
Selectie
De bachelor Brain Science is een fixusprogramma met selectie door het onderwijsinstituut. Dit betekent dat je na aanmelding een selectieprocedure doorloopt. Niet iedereen die voor toelating in aanmerking komt, krijgt een plaats in de opleiding aangeboden. De Universiteit Maastricht (UM) doet een voorselectie, daarna zorgt Studielink voor de toewijzingsprocedure.
Per jaar kan slechts een beperkt aantal studenten worden toegelaten; 150 voor het studiejaar 2024-2025. Voor het studiejaar 2024-2025 worden alle beschikbare plaatsen door middel van selectie toegewezen.
Lees de Selection Bachelor Brain Science Regulations 2024-2025.
De informatie op deze pagina is voor studenten die willen starten in studiejaar 2024-2025.
Niet-EU-studenten: controleer de study progress requirements.
Belangrijke deadlines voor aanmelding voor dit studieprogramma
De bacheloropleiding Brain Science start in september.
Onderstaande deadlines gelden voor aanmelding voor een start in september 2024.
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de deadlines die voor jou van belang zijn. De deadlines die belangrijk zijn bij een aanmelding voor deze opleiding zijn in de tabel hieronder weergegeven.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten over deze datum |
---|---|
1 oktober 2023 |
Studielink is open voor aanmeldingen voor het academische jaar 2024-2025. |
Tot en met 15 januari 2024, 23:59 CET |
Deadline voor het afronden van de gehele aanmeldprocedure voor alle aanmelders zowel EU/EER als niet-EU/EER aanmelders. Als je een (buitenlands) diploma hebt dat een verdere 'sufficiency checkl' vereist, moet je een syllabus per vak (deficiëntie) uploaden die moet worden gecontroleerd in de MyApplication portal. Dit wordt via de MyApplication portal naar je gecommuniceerd. Voor elk vak dat als deficiëntie is aangemerkt, moet je een plan van aanpak indienen over hoe je van plan bent die deficiëntie weg te werken voor de start van het academisch jaar 2024-2025. Let op: een toelatingsonderzoek kost tijd, dus zorg ervoor dat je je zo vroeg mogelijk aanmeld als je verwacht dat het niet meteen duidelijk is of je in aanmerking komt voor toelating! Niet-EU/EEA-aanvragers hebben een visum of verblijfsvergunning nodig. |
Tussen 15 januari - 1 februari 2024 |
De selectieprocedure is toegankelijk via het MyApplication portal tussen 15 januari en 1 februari; je ontvangt bericht via e-mail. |
Tot en met 1 maart 2024, 16:59 CET |
Deadline voor het afronden van de selectieprocedure |
15 april 2024 |
Jouw rangnummer wordt gepubliceerd in Studielink Let op: je moet je plaats in Studielink binnen twee weken (14 x 24 uur) accepteren. Dit is een absolute deadline! Als je je stage niet binnen de deadline accepteert, verlies je de plaats die je is aangeboden en krijgt de volgende kandidaat in de ranglijst de kans om de stage te accepteren. |
Tot en met 16 juli 2024, 15:59 CET |
Deadline voor het leveren van bewijs dat je al je vakinhoudelijke deficiënties hebt weggewerkt Stuur vervolgens zo snel mogelijk een gewaarmerkte kopie van het behaalde Boswel-Bèta, CCVX of vergelijkbaar examen per post naar: Maastricht University Als je niet kunt aantonen dat je al je deficiënties hebt weggewerkt vóór 16 juli 2024, 15:59 CET, moet je een e-mail sturen naar fpn-bacheloradmissions@maastrichtuniversity.nl. |
Let op: als je diploma of graad niet voorkomt op de lijst van Europese vooropleidingen (see here), beoordeelt UM op individuele basis of je vooropleiding maakt dat je in aanmerking komt voor toelating. Deze beoordeling kost extra tijd. Als je diploma niet op de lijst staat, meld je dan zo vroeg mogelijk aan, bij voorkeur vóór 1 november 2023. Als je je na 1 november 2023 aanmeldt, loop je het risico dat je kwalificatie voor toelating en/of het wegwerken van één (of meer) van je deficiënties niet op tijd rond is. Met als gevolg dat je niet kunt starten met de opleiding in het studiejaar 2024-2025.
Algemene eisen: vooropleiding
Of je in aanmerking komt voor toelating hangt onder andere af van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen op jou van toepassing zijn en welke stappen je moet ondernemen om in aanmerking te komen voor toelating.
Aanmelders met een Nederlands diploma
Natuur en Gezondheid inclusief Natuurkunde of het profiel Natuur en Techniek inclusief Biologie dan kom je in principe direct in aanmerking voor toelating.
Voor de volgende Nederlandse diploma's beoordeelt de Universiteit Maastricht (UM) of je toelaatbaar bent. Dit hangt af van je vooropleiding en of deze voldoende kennis op vwo-niveau garandeert van de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde.
Ook moet je kunnen aantonen dat je in het bezit bent van:
- een Nederlands vwo-diploma van vóór 2007,
- een propedeusediploma van een hogeschool (hbo), of
- een propedeusediploma van de Open Universiteit (OU) of een bachelordiploma van de OU.
Aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Heb je een vooropleiding gedaan die vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma dan kom je in principe in aanmerking voor toelating. Kijk op de lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlandse vwo-diploma of dat voor jouw vooropleiding geldt.
Je vooropleiding moet niet alleen gelijkwaardig zijn aan het Nederlandse VWO-niveau, maar moet ook specifieke vakken bevatten. De vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie moeten in je vooropleiding op VWO-niveau zijn afgesloten. Bekijk de diploma-eisen voor deze verplichte vakken voor verschillende Europese diploma's.
Let op: als je diploma niet op deze lijst met Europese diploma's staat, moet de UM eerst op individuele basis beoordelen of je in aanmerking komt voor toelating. Deze beoordeling kost extra tijd. Als je diploma niet op de lijst staat, meld je dan zo vroeg mogelijk aan, bij voorkeur vóór 1 november 2023. Houd er rekening mee dat als je je na 1 november 2023 aanmeldt, je het risico neemt dat de beoordeling of je in aanmerking komt voor toelating en/of het wegwerken van een (of meer) van je deficiënties niet op tijd wordt afgerond. Als gevolg daarvan kun je mogelijk niet starten met de opleiding in het studiejaar 2024-2025.
Aanvullende vakeisen voor niet-Nederlandse aanvragers
Om toegelaten te worden tot de bachelor Brain Science moet je in je vooropleiding de volgende vakken hebben gehad: Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie met een duur en diepgang die gelijkwaardig is aan het Nederlandse VWO. De volgende diploma's voldoen aan deze eisen:
- German ‘Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife’: Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde: als ‘Grundkurs’ tot en met het laatste jaar. Biologie als ‘Leistungsfach’
- Belgian Diploma of Secondary Education van een van de volgende richtingen:
- Grieks-Wetenschappen
- Latijn-Wetenschappen
- Moderne Talen-Wetenschappen
- Wetenschappen-Wiskunde
- Diploma International Baccalaureate from Geneva met
- Wiskunde analyse en benaderingen HL of SL, of
- Wiskunde Toepassingen en Interpretaties HL, of
- Wiskunde SL of HL (examen vóór 2021).
- Natuurkunde en Scheikunde SL of HL
- Biologie HL
- Diploma European Baccalaureate met
- Wiskunde: schriftelijke of mondelinge examens, minstens 3 uur/week in de afgelopen 2 jaar;
- Natuurkunde: schriftelijke of mondelinge examens;
- Scheikunde: schriftelijke of mondelinge examens;
- Biologie: schriftelijke of mondelinge examens, minimaal 4 uur/week in de afgelopen 2 jaar.
- British A/AS levels, (I) GCSEs en/of AICE:
- Wiskunde: GCE A of AS niveau
- Natuurkunde: GCE A of AS-niveau
- Scheikunde: GCA A-niveau
- Biologie: GCE A-niveau
Zoals eerder vermeld: als je diploma of graad afwijkt van bovenstaande, beoordeelt de UM op individuele basis of je aantoonbaar voldoende kennis hebt van de vier verplichte vakken (wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie) en dus in aanmerking komt voor een sufficiëntieverklaring voor deze vakken. Deze beoordeling is gebaseerd op de eindtermen voor het eindexamen VWO in het betreffende vak en de landelijke afspraken binnen de Centrale Commissies Voorexaminering (CCVX) en Boswel-Bèta. De beoordeling neemt extra tijd in beslag, dus schrijf je zo vroeg mogelijk in, bij voorkeur vóór 1 november 2023.
Ontbrekende onderwerpen (deficiënties) elimineren
Als je al een VWO nieuwe stijl of gelijkwaardig diploma hebt of gaat halen, maar je voldoet niet (volledig) aan het aanvullende vakeisen voor Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie (wat betekent dat deze vakken niet in je vakkenpakket zaten en je dus niet hebt deelgenomen aan een eindexamen voor deze vakken, met als gevolg (een of meer) deficiënties), moet je (een) aanvullend(e) examen(s) afleggen om in aanmerking te komen voor toelating tot de bachelor Brain Science. Deze examens kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels worden afgenomen bij Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) of Boswell-Bèta. Let op: je moet deze examens zelf regelen. In specifieke gevallen biedt Boswell-Bèta de mogelijkheid voor buitenlandse studenten om deze examens online af te leggen. Je moet persoonlijk contact opnemen met Boswell-Bèta om een online examen aan te vragen.
Duitse studenten kunnen er ook voor kiezen om het zogenaamde Vorsemester aan het Rheinische Bildungszentrum in Keulen voor deficiënties in biologie, natuurkunde of scheikunde.
Houd er rekening mee dat als je je na 1 november 2023 aanmeldt, je het risico neemt dat de beoordeling of je in aanmerking komt voor toelating en/of het wegwerken van een (of meer) van je deficiënties niet op tijd wordt afgerond. Als gevolg daarvan kun je mogelijk niet starten met de opleiding in het studiejaar 2024-2025, zelfs als je op basis van de selectie een plaatsing voor de bachelor Brain Science aangeboden hebt gekregen en geaccepteerd hebt.
Let op: een bewijs van een extra examen in een bepaald vak bij een ander instituut dan hierboven genoemd (CCVX/Boswell-Bèta/Rheinische Bildungszentrum) betekent niet automatisch dat je voldoet aan de eisen voor dat vak. Het niveau van het extra examen zal individueel beoordeeld moeten worden. Hier gelden strenge eisen ten aanzien van het aantal studiebelastingsuren, de inhoud, de moeilijkheidsgraad van de behandelde stof en de afgelegde tentamens. Bij twijfel moet je door middel van een extra voldoende examen bij CCVX of Boswell-Bèta aantonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt.
Certificaten uploaden in MyApplication portal
Zodra je je aanvullende examens met succes hebt afgerond, moet je de certificaten uploaden in het MyApplication portal.
Alleen gecertificeerde kopieën van de CCVX of Boswell-Betà certificaten worden geaccepteerd!
Je kunt deze per post sturen naar:
Maastricht University
Student Services Centre
UM Admissions
Post box 616
6200 MD Maastricht
The Netherlands
Als je niet aan alle vakeisen kunt voldoen voor het begin van het academisch jaar, moet je zo snel mogelijk een e-mail sturen naar fpn-bacheloradmissions@maastrichtuniversity.nl, en we zoeken samen naar een mogelijke oplossing. Je moet uiterlijk 16 juli 2024, 16.00 uur CET een bewijs indienen dat je voldoet aan de wettelijke (vervolg)vooropleidingseisen 2024-2025, dus houd hier rekening mee en neem tijdig contact met ons op.
Aanmelden voor de 'sufficiency check'
Als de UM na ontvangst van je aanvraag vaststelt dat je een (buitenlands) diploma hebt waarvoor voor één of meer vakken een nadere 'sufficiency check' nodig is, dan moet je dit aanvragen.
In het kader van de 'sufficiency check' moet je per vak (dus voor elk vak waarvan de toereikendheid nog niet duidelijk is) een dossier samenstellen en inleveren. Dit/deze afzonderlijke dossier(s) moet(en) vervolgens worden geüpload naar de MyApplication portal. Deze opdracht staat ook als taak in de MyApplication portal: je kunt per vak een syllabus downloaden, invullen en weer uploaden.
Let op: de deadline voor het inleveren van de vereiste 'sufficiency check' is 31 januari 2024, 15.59 CET.
Aanmelders zonder het juiste diploma én 21 jaar of ouder
Als je niet de noodzakelijke diploma’s hebt, kun je met een toelatingsexamen (het Colloquium Doctum) wellicht toch in aanmerking komen voor toelating. Hiervoor moet je 21 jaar of ouder zijn.
De Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) van de UM organiseert geen Colloquium Doctum. Je moet zelf met certificaten aantonen dat je de gevraagde vakken op Nederlands vwo-niveau nieuwe stijl beheerst. Dit zijn: Engels, biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde.
Aanvullende eisen
Language requirements for English-language programmes
As English is the language of instruction in this study programme, it is essential that your English language skills are good enough for you to undertake intensive and challenging academic courses that are taught and examined in English.
Answer the questions below to find out if you meet the language requirements.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens de aanmeldprocedure voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren waarvoor je vaak documenten moet uploaden. Het uploaden gaat via de MyApplication portal.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
-
Een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen -
Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’ -
Een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je diploma indien je dat al behaald hebt
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
- Controleer of je administratiekosten moet betalen en regel de betaling.
In principe geldt dit alleen als je je vooropleiding in een niet-Europees land hebt genoten, maar controleer of er uitzonderingen op deze regel zijn.
Indien van toepassing: upload het vrijstellingsformulier 'administratiekosten' als je denkt dat je in aanmerking komt voor vrijstelling op basis van bovenstaande informatie. - Controleer of je kennis van Wiskunde voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Biologie voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Natuurkunde voldoende is en lever bewijs aan
- Controleer of je kennis van Scheikunde voldoende is en lever bewijs aan
- Document(en) waaruit blijkt dat je de Engelse taal beheerst
Beantwoord de vragen over taalvereisten onder 'Language requirements for English language programmes' op deze webpagina om erachter te komen of je aanvullende documentatie moet overleggen. De uitkomst van je antwoorden geeft aan met welk(e) document(en) je je taalvaardigheid kunt aantonen.
Je moet uiterlijk 16 juli 2024, 16:00 uur CET aantonen dat je voldoet aan alle wettelijke vooropleidingseisen en/of aanvullende vakken 2024-2025. Dit kun je doen door middel van een VWO-diploma met de vereiste eindexamenvakken, of een gelijkwaardig diploma, of een diploma aangevuld met CCVX of Boswell Bèta gecertificeerde certificaten. Als je niet uiterlijk 16 juli 2024, 16:00 CET kunt aantonen dat je eventuele tekortkomingen hebt hersteld, bijvoorbeeld omdat je examenresultaten pas na 16 juli 2024 worden uitgereikt, dan moet je een e-mail sturen naar fpn-bacheloradmissions@maastrichtuniversity.nl.
Houd in gedachten dat instituten zoals CCVX en Boswell-Bèta een maximum van 20 werkdagen hebben om het resultaat bekend te maken. Zorg er daarom voor dat je je examen op tijd aflegt.
Disclaimer
- De Universiteit Maastricht behandelt je persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
- De verstrekte informatie wordt opgeslagen in een beveiligde omgeving en behandeld volgens de Europese General Data Protection Regulation (GDPR).
- De Universiteit Maastricht deelt uw gegevens niet met derden zonder uw uitdrukkelijke toestemming.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je wilt aanmelden of aanmeldt voor deze opleiding, is het handig om te weten hoe we je aanmelding beoordelen. Hier vind je meer informatie.
Fixusprogramma
De bachelor Brain Science is een fixusprogramma. Dit betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Hieronder vind je meer informatie over de selectieprocedure.
Selectieprocedure
De Universiteit Maastricht (UM) beoordeelt eerst of je vooropleiding maakt dat je toelaatbaar bent tot de bacheloropleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Het is daarom van groot belang dat je vooraf nagaat of je aan de toelatingseisen voldoet en dat je een haalbaar plan hebt om eventuele deficiënties in je vooropleiding weg te werken.
Je krijgt per e-mail bericht of je toelaatbaar bent tot de selectieprocedure. Zo ja, dan word je uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieprocedure, die bestaat uit een online vragenlijst en een online test. De uitnodiging voor de selectie wordt in de week na de uiterste inschrijfdatum verstuurd.
Je kunt alle onderdelen online doen op een moment dat het jou uitkomt. Je moet de selectieprocedure voor 1 maart 2024, 17:00 CET afronden. Zorg ervoor dat je op tijd begint. Je kunt de selectieprocedure in delen doorlopen en zelfs teruggaan om je antwoorden te wijzigen.
Let op: als je de selectieprocedure eenmaal hebt ingediend, kun je deze niet meer wijzigen of opnieuw doen.
Lees meer:
Meer informatie over de 'selection procedure and selection criteria for 2024-2025'.
Let op: je hebt drie selectiepogingen voor dit programma. Lees meer over selectiepogingen.
Beoordeling en ranglijst
De criteria die worden onderzocht tijdens je assessment zijn: je motivatie, je cijfers van het voortgezet onderwijs, je studiehouding en -oriëntatie en je score voor de test die deel uitmaakt van onze selectieprocedure.
Op basis van de resultaten rangschikt de UM de kandidaten. Op 15 april 2024 krijg je via Studielink bericht over je rangnummer.
De toewijzing begint bovenaan de ranglijst. Studenten die een plaats aangeboden krijgen op basis van hun rangnummer, moeten hun plaats binnen 14 dagen nadat ze een plaats aangeboden hebben gekregen bevestigen/accepteren in Studielink. Dit is een absolute deadline!
Stuur aub ook een gecertificeerde kopie van je diploma (zodra deze beschikbaar is) via reguliere post naar:
Maastricht University Student Services Centre
UM Admissions
PO Box 616
6200 MD Maastricht
The Netherlands
Meer informatie
- Voor vragen over de selectieprocedure kun je een e-mail sturen naar fpn-bacheloradmissions@maastrichtuniversity.nl
- Voor algemene vragen over aanmelding, inschrijving en toelatingstaken/documenten kun je mailen naar study@maastrichtuniversity.nl
Lees meer over de verschillende sollicitatieprocedures binnen Universiteit Maastricht
Let op: alleen volledige aanvragen worden beoordeeld. We raden je daarom aan de deadlines in de tabel onder 'Belangrijke deadlines voor aanmelding voor deze opleiding' op deze pagina aan te houden.
Selectiepogingen
Door de jaren heen heb je maximaal drie selectiepogingen voor deze opleiding. Er vindt één selectieprocedure plaats per jaar.
Een selectiepoging wordt geregistreerd als:
- je na 15 januari 2024 een actieve aanmelding voor de bachelor Brain Science hebt (gehad) in Studielink,
- je de selectie niet afrondt en na 15 januari 2024 nog een actieve aanmelding hebt (gehad),
- je jouw aanmelding na 15 januari 2024 intrekt.
Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:
- je vóór 16 januari 2024 je aanmelding intrekt.
Indien je zakt voor het middelbare school eindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging ongedaan laten maken. Neem hiervoor contact op met het Student Services Centrum.
Bindend studieadvies (BSA)
Voor deze opleiding hanteren we een 'Bindend studieadvies (BSA)'. Dit betekent dat je in het eerste jaar een minimum aantal ECTS moet behalen (de norm wordt elk studiejaar opnieuw vastgesteld en vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling). Studenten die niet aan de criteria voldoen, krijgen een Negatief Bindend Studieadvies (NBSA). Een NBSA betekent dat je je de komende vier jaar niet opnieuw mag inschrijven voor de bachelor Brain Science aan de UM. Studenten die een NBSA riskeren, ontvangen na het eerste semester een waarschuwing.