Cursus

Nederlands voor zorgprofessionals

Wil je werken als medisch professional in de Nederlandse zorg en is Nederlands niet je moedertaal? Dan heb je een BIG-registratie nodig. Voor deze BIG-registratie is een certificaat Nederlandse taalvaardigheid vereist.

Spreek je al Nederlands en heb je alleen nog een certificaat Nederlandse taalvaardigheid voor taalniveau B1, B2 of B2plus nodig voor je BIG-registratie? Dan kun je bij ons een Taalvaardigheidstoets doen.

Is je Nederlands nog onvoldoende? Dan kun je bij ons een cursus volgen (link naar A1-C1 cursussen) om het juiste niveau te halen. Vervolgens kun je dan een certificaat voor de BIG-registratie aanvragen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Medisch Nederlands voor anderstalige artsen

Ben je een anderstalige arts en wil je de medische terminologie nog een keer intensief in het Nederlands oefenen? Kies dan voor de cursus Medisch Nederlands Online.

Praktische zaken en quick links

  • Cursus Medisch Nederlands Online
  • B1 en B2 Taaltoets Nederlands; Ben jij een anderstalige zorgmedewerker en beheers je het Nederlands al op B1 of B2 niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de B1 en B2 Taalvaardigheidstoets Nederlands die wij afnemen.
  • B2plus Taaltoets Nederlands; Ben jij een anderstalige arts en beheers je het Nederlands al op B2plus niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de B2plusTaalvaardigheidstoets Nederlands die wij afnemen.

  • Ben je een anderstalige student Geneeskunde en heb je behoefte aan extra training Nederlands? Informeer dan bij je faculteit naar de mogelijkheden voor het volgen van een cursus Medisch Nederlands.

"De cursus heeft me enorm geholpen om de Taaltoets Nederlands te halen. Dankzij dit resultaat heb ik mijn BIG registratie gekregen.”

Lorenzo de Min

Medisch Nederlands voor anderstalige artsen

De cursus Medisch Nederlands Online is uitsluitend bedoeld voor anderstalige artsen die Nederlands niet als moedertaal hebben en die in het bezit zijn van een buitenlands diploma. Voor toelating tot de cursus moet je minimaal het Nederlands op B2plus niveau (CEFR) beheersen.

Een intakegesprek is onderdeel van het aanmeldproces. Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of je taalniveau aansluit bij de cursus en bespreken we je persoonlijke wensen en doelen. Na dit intakegesprek ontvang je van ons een offerte met een advies.

Bepaal je huidige of gewenste niveau met het document Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR (PDF, 0,08 MB)

Tijdens de cursus leer je medische terminologie te vertalen naar voor de patiënt begrijpelijke taal en wordt er aandacht besteed aan de opbouw van het consult. Je bestudeert zelfstandig het online materiaal en je oefent met de docent het voeren van medische consulten.

Je maakt twee keer een verslag van een arts-patiëntgesprek en je geeft aan het eind van de cursus een presentatie over een door jou te bepalen medisch onderwerp (patiëntenvoorlichting).

Voor meer informatie over deze cursus of een intake kun je contact met ons opnemen via languages-intake-nl@maastrichtuniversity.nl

Kosten

Cursus Medisch Nederlands Online (10 sessies van 30 minuten):

  • UM studenten/ medewerker EURO 515
  • Externen EURO 650

Taalvaardigheidstoets Nederlands B1 en B2 voor zorgpersoneel

Wie in Nederland aan de slag wil als verpleegkundige moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid B1 (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) is verplicht voor een BIG-registratie.

Wil je in Nederland als fysiotherapeut, physician assistant, verloskundige, hulpverlener met een bachelor of als geregistreerd mondhygiënist aan de slag? Dan is een bewijs van taalvaardigheid B2 (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) verplicht voor een BIG-registratie. Voor een overzicht en uitwerking van niveau B1 en B2 zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands B1 of B2, is het bewijs van taalvaardigheid en is voor de BIG registratie geldig tot 2 jaar na afgifte. Mocht je een extra certificaat willen ontvangen dan brengen wij hier kosten voor in rekening.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier toetsen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit kan op één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test B1 of B2 duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets  kun je contact met ons opnemen via languages-intake-nl@maastrichtuniversity.nl Inschrijven voor de toets loopt via het online registratieformulier. Selecteer: Level Assessments / LA-Dutch / Proficiency test for healthcare staff. Na inschrijving en betaling neemt een docent contact met je op om een datum te bepalen.

Terug naar boven

Kosten

  • Taalvaardigheidstoets B1 of B2 € 250 (inclusief certificaat)

Na de niveaubepaling ontvang je van ons je een certificaat als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Taalvaardigheidstoets Nederlands B2plus voor medici

Wie in Nederland aan de slag wil als arts, tandarts, apotheker, psychotherapeut, orthopedagoog-generalist, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch technoloog moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid B2plus (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader), is verplicht voor een BIG-registratie. Voor overzicht en uitwerking van niveau B2plus zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands B2plus, is het bewijs van taalvaardigheid en is geldig tot 2 jaar na afgifte. Mocht je een extra certificaat willen ontvangen dan brengen wij hier kosten voor in rekening.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. De volledige taaltoets kan in één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test B2plus duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets of een intake voor een niveaubepaling kun je contact met ons opnemen via languages-intake-nl@maastrichtuniversity.nl. Inschrijven loopt via het online registratieformulier. Selecteer:Level Assessments / LA-Dutch / Proficiency test for healthcare staff. Na inschrijving en betaling neemt een docent contact met je op om een datum te bepalen.

Terug naar boven

Kosten

  • Taalvaardigheidstoets B2plus € 250 (inclusief standaard certificaat) 

Na de niveaubepaling ontvang je van ons je een certificaat als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Herkansingen

Als je één toetsonderdeel niet hebt gehaald, mag je één keer herkansen.

Terug naar boven

Kosten

  • Herkansing onderdeel Taalvaardigheidstoets B1 of B2 prijs op aanvraag
  • Herkansing onderdeel Taalvaardigheidstoets B2plus prijs op aanvraag