Claire Veit (Germany), Global Supply Chain Management and Change
Het sprak mij enorm aan dat je bij deze master tegelijkertijd je scriptie kunt schrijven en stage kunt lopen.

Na mijn bachelor International Business was ik even klaar met studeren. Ik nam een jaartje vrij en werkte voor Spiriant, Lufthansa’s In-Flight Management, en GIZ, de Duitse organisatie voor internationale samenwerking in Beijing. Die laatste baan was een uitdaging, omdat ik nog nooit in Azië was geweest en niet bekend was met hun gewoontes qua teamwork. Maar mijn motto is: ga elke dag een uitdaging aan. Je zal niet altijd succesvol zijn, en al helemaal niet de allerbeste, maar het gaat erom dat je nieuwe ervaringen opdoet en je niet uit het veld laat slaan.”

“Na deze mooie ervaring voelde ik me gemotiveerd om weer te gaan studeren. Ik kon kiezen voor de Master International Business met een specialisatie in Supply Chain Management, maar ik besloot toch om naar Venlo te gaan. Hier heb je namelijk de tijd om tegelijkertijd je scriptie te schrijven en stage te lopen. Dat sprak mij enorm aan, omdat ik geleerde theorie graag direct toepas in de praktijk.”

“Voordat ik naar Venlo vertrok, had ik vooroordelen over de stad. Ik dacht dat het een heel klein, grijs stadje zou zijn en bijna in Duitsland zou liggen. Dat laatste is waar, maar het eerste zeker niet. Het is een heel mooie stad met een gezellige campus en een aardige studiecoördinator. Daarnaast was het best makkelijk om een kamer te vinden, en een stuk goedkoper dan in Maastricht! Ook het sociale leven is leuk. Tijdens de introductie werden de studenten van alle bachelors en masters gemixt, daardoor heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen.”

“De koffiemachines zijn een essentieel onderdeel van het UM-gebouw. Er is een dure Nespresso-machine die er prachtig uitziet, maar supermoeilijk te bedienen is. Gelukkig is er ook een makkelijke die je niet alleen voorziet van een kopje cafeïne tijdjes je schooldag, maar ook tomatensoep schenkt.”

“Ik ben naar veel carrière-evenementen gegaan, en daar maakte ik kennis met internationale bedrijven die op zoek zijn naar studenten die hoge cijfers halen en veel naast hun studie doen. Ik probeerde erachter te komen wat mij écht interesseert en waar ik later zou kunnen werken. In China werkte ik voor het Global Initiative for Disaster Risk Management, waarbij je gebieden die gevoelig zijn voor natuurrampen in de gaten houdt. Denk aan aardbevingen, overstromingen en branden. Ze proberen internationale samenwerking te verbeteren, om preventieve strategieën toe te passen en bestendige infrastructuur te creëren. Daarnaast zijn ze ook bezig met het ontwikkelen van een supply chain voor de periode na een natuurramp. Werken in de rampenbestrijding, lijkt me later geweldig.”