In vier jaar tijd word je opgeleid tot arts én wetenschapper. Dat is een behoorlijke uitdaging
Studeren aan de Universiteit Maastricht (UM) is een op jou toegesneden ervaring die jou voorbereidt op je toekomstige carrière, maar je ook op persoonlijk vlak verrijkt. Onze bachelor- en masteropleidingen richten zich op studenten die intrinsiek geïnteresseerd zijn in gezondheid en menselijk gedrag. Studenten ‘die graag een extra stap’ willen zetten in hun vakgebied en/of als persoon. Hoe zit jouw ‘extra stap’ eruit?
“Ik heb in Maastricht eerst de bachelor Gezondheidswetenschappen gedaan, waarbij ik de richting Biologie heb gekozen. Wat mij aanspreekt in Arts-Klinisch Onderzoeker is de combinatie van een MD en een MSc, het feit dat je straks zowel basisarts als wetenschapper bent.
Ook al vond ik het heerlijk om in Maastricht te blijven studeren, toch heb ik ook gekeken naar soortgelijke masteropleidingen bij andere universiteiten. Uiteindelijk was de keuze om in Maastricht te blijven snel gemaakt, simpelweg omdat ik groot fan ben van PBL. Je ontwikkelt zoveel vaardigheden en je past elk stukje kennis meteen toe. Het geeft echt een extra dimensie aan het leren.
Mijn ambities liggen in het vertalen van klinisch onderzoek naar de medische praktijk. Het geeft zoveel voldoening om met je onderzoek patiënten van de toekomst te kunnen helpen. Dat doen heel veel biomedici, maar met deze opleiding heb je het privilege om de opgedane kennis direct toe te passen op je eigen patiënten. Tegelijkertijd is de klinische ervaring ook een absolute toevoeging aan je leven als onderzoeker. Je ervaart in de kliniek immers welke tekortkomingen er zijn binnen de huidige kennis van de geneeskunde, en dat kan weer een aanleiding zijn voor eigen onderzoek. Als arts-onderzoeker weet je wat er écht speelt. Ik zit nu in mijn derde jaar en ben steeds meer praktijkgericht bezig, omdat we werken met ‘echte’ patiënten. Deze opleiding wordt alleen in het Nederlands gegeven, maar toch hebben we een internationale klas met studenten uit België en Duitsland. Een perfecte beheersing van het Nederlands is wel een voorwaarde.
Mijn droom is om een promotietraject in te gaan waarbij ik wel patiëntencontact blijf houden. Daarna wil ik als arts gaan werken, hoewel ik nog niet precies weet in welke specialisatie. De combinatie van patiëntencontact en zelf onderzoek doen moet er echter wel in zitten.”
Tom post wekelijks op Instagram over zijn ervaringen tijdens de opleiding en zijn leven in Maastricht. Hij beantwoordt graag jouw vragen over de master Arts-Klinisch Onderzoeker en/of over het (studenten)leven in Maastricht.
Stuur Tom een bericht
Volg Tom op Instagram
Wil je meer weten over de master Arts-Klinisch Onderzoeker? Vraag ons uitgebreide infopack aan