Consumentenrecht in een digitale wereld
Volledige vakbeschrijving
Het consumentenrecht is het gebied bij uitstek, waar onder invloed van de Europese Unie, het privaatrechtelijk vermogensrecht het eerst wordt aangepast aan nieuwe technologische, sociale en economische evoluties.
De digitale wereld is een wereld waarin nationale grenzen vervagen, en er een heel scala aan private regelgeving en buitengerechtelijke geschillenbeslechtingsprocedures bestaat.
De onderwerpen die in het blok aan bod komen zijn bepaald op basis van hun relevantie voor de bescherming van de consument in een digitale wereld, waar persoonlijke data als valuta worden beschouwd. Aan bod komen: E-commerce, digitale transacties met bijzondere aandacht voor de consumentenkoop en de levering van digitale goederen en diensten, algemene voorwaarden, oneerlijke handelspraktijken met bijzondere aandacht voor dark patterns en de digitale dienstenverordening, en (online) geschilenbeslechting over digitale transacties ook over nationale grenzen heen (IPR).
Het blok past in een curriculum dat de student voorbereidt op een van de aangeboden Masteropleidingen, namelijk de Master Nederlands privaatrecht. Ook voor studenten die de Engelstalige Master Business Law ambiëren vormt het een goede bouwsteen.
Doelstellingen van dit vak
Het blok kent de volgende doelen:
- Student beschikt over kennis en inzicht in het Nederlandse en Europese consumentenrecht met betrekking tot digitale transacties, digitale goederen en diensten, evenals over de doorwerking van het Europese recht in het Nederlandse recht.
- Student beschikt over kennis en inzicht van het IPR met betrekking tot consumentenzaken.
- Student beschikt over het vermogen om een complexe casus op te lossen waarin elementen van consumentenrecht en IPR samenkomen.
- Student draagt actief en constructief bij aan groepsbijeenkomsten en committeert zich aan het groepsproces.
Voorwaarden
-
Aanbevolen voorkennis
Het blok Consumentenrecht in een digitale wereld sluit voor wat betreft voorkennis goed aan op de blokken Inleiding privaatrecht (jaar 1), Inleiding Europees recht (jaar 1), Internationaal privaatrecht (jaar 2), Internationaal en Europees recht (jaar 2) en Verbintenissenrecht (jaar 3).
Aanbevolen literatuur
- Recommended reading
- E-reader
- Wettenbundel Consumentenrecht (printing on demand).
- Ten Wolde, M.H., Handboek Internationaal privaatrecht, (Uitgeverij Paris, 2021) (reeds aangekocht)