Inleiding Belastingrecht
Volledige vakbeschrijving
Dit blok biedt studenten een eerste kennismaking met het Nederlandse belastingrecht. Het blok begint met een introductie van de inkomstenbelasting. Vrijwel iedere Nederlander komt met deze belastingen in aanraking, bij het verdienen van loon, bij het opzetten van een eigen onderneming of bij het genieten van spaargeld. De hoofdlijnen van deze wet worden uiteengezet. Voor het onderdeel ‘loon’ wordt ook de loonbelasting bekeken. Na de belastingheffing over inkomen (loon, winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden) wordt de aandacht verlegd naar de belastingheffing over schenkingen. Het blok sluit af met een bespreking van het formele belastingrecht (aangifte doen, aanslagprocedure, boetes).
Doelstellingen van dit vak
- De student heeft op inleidend niveau kennis van verschillende belastingmiddelen zoals de inkomstenbelasting, loonbelasting en de schenkbelasting en kan voor deze belastingmiddelen onder meer het belastingobject en het belastingsubject bepalen, de verschillende belastingtarieven afleiden en heeft kennis van de kernbegrippen van de betreffende materiële belastingwetgeving.
- De student kan de opgedane kennis toepassen en kan in een casus op hoofdlijnen beoordelen en motiveren hoe inkomen in de belastingheffing wordt betrokken.
- De student heeft op inleidend niveau kennis van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen en kan specifieke bepalingen uit deze wet toepassen op een casus.
Voorwaarden
Niet van toepassing.
Aanbevolen literatuur
A.J. van Doesum e.a., Inleiding belastingheffing ondernemingen en particulieren, Sdu 23e herziene druk 2023.