Relatievermogensrecht en Erfrecht
Volledige vakbeschrijving
De onderwijseenheid relatievermogens- en erfrecht is onderdeel van semester 4 in jaar 2 van de bachelor Nederlands recht.
Het vak draait om de vermogensrechtelijke aspecten van het personen- en familierecht en het erfrecht. Met betrekking tot het relatievermogensrecht betreft dat in ieder geval de verschillende samenlevingsvormen en de rechtsgevolgen van deze samenlevingsvormen, en de huwelijks-vermogensrechtelijke stelsels (beperkte gemeenschap/ huwelijkse voorwaarden en verrekenbedingen), zowel als de gevolgen van de ontbinding of beëindiging van een samenlevingsvorm. Met betrekking tot het erfrecht leren studenten de basisbeginselen van het wettelijke erfrecht bij versterf en het testamentaire erfrecht, waaronder onder andere het parentelestelsel, de verschillen tussen het legaat en de erfstelling, de wettelijke verdeling, het recht van vruchtgebruik, een uiterste wilsbeschikking, de legitieme en de invloed daarop van andere relaties dan het huwelijk.
Doelstellingen van dit vak
Na succesvolle afronding van het vak relatievermogens- en erfrecht heb je de volgende leerdoelen bereikt:
- Je hebt kennis van de belangrijkste begrippen uit het relatievermogensrecht, ziet verbanden tussen de verschillende leerstukken in het relatievermogensrecht en kan deze verbonden leerstukken op een casus toepassen en op theoretisch niveau bespreken.
- Je hebt gedegen kennis van de centrale leerstukken van het Nederlandse relatievermogensrecht en van belangrijke onderdelen hiervan, waaronder in ieder geval van de verschillende samenlevingsvormen en de rechtsgevolgen van deze samenlevingsvormen, de (dwingende) rechtsgevolgen die het huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben. (titel 6 Boek 1 BW), de huwelijks-vermogensrechtelijke stelsels ( beperkte gemeenschap/ huwelijkse voorwaarden en verrekenbedingen)
- Je toont inzicht in de werking van het Nederlandse relatievermogensrecht, kan ingaan op de achtergronden van de belangrijkste regels hiervan en kan deze regels plaatsen in de systematiek van het recht.
- Je kan kennis van het Nederlandse relatievermogensrecht toepassen op een casus en een gedetailleerde oplossing presenteren met inachtneming van de complicaties van de voorgelegde casus.
- Je hebt kennis van de belangrijkste begrippen uit het erfrecht, ziet verbanden tussen de verschillende leerstukken in het erfrecht en kan deze verbonden leerstukken op een casus toepassen en op theoretisch niveau bespreken.
- Je hebt gedegen kennis van de centrale leerstukken van het Nederlandse erfrecht en van belangrijke onderdelen hiervan, meer precies van het parentelestelsel, de verschillen tussen het legaat en de erfstelling, de wettelijke verdeling, het recht van vruchtgebruik, een uiterste wilsbeschikking, de legitieme en de invloed daarop van andere relaties dan het huwelijk
- Je toont inzicht in de werking van het Nederlandse erfrecht, kan ingaan op de achtergronden van de belangrijkste regels hiervan en kan deze regels plaatsen in de systematiek van het recht.
- Je kan kennis van het Nederlandse erfrecht en afstammingsrecht toepassen op een casus en een gedetailleerde oplossing presenteren met inachtneming van de complicaties van de voorgelegde casus.
Voorwaarden
Inleiding Privaatrecht (PRI1101)
Aanbevolen literatuur
Literatuur wordt aangeboden via Canvas en Kluwer InView, er wordt onder meer gebruik gemaakt van Wortmann & Van Duijvendijk-Brand, Compendium van het personen- en familierecht en M.J.A. van Mourik & F.W.J.M. Schols, Erfrecht (Monografieën Privaatrecht nr. 1).
- C.L.B.E. Noijen
- F.V.N. Vliegen
- B. Reumkens