Internationaal Privaatrecht
Volledige vakbeschrijving
Het belang van het vakgebied internationaal privaatrecht neemt steeds meer toe doordat privaatrecht rechtsverhoudingen steeds vaker grensoverschrijdende kenmerken hebben door onder meer de internationale mobiliteit van personen, migratie, grensoverschrijdende transacties via internet, arbeid over de grens, internationale handel, de verbetering van communicatie- en transportmiddelen, en de intensivering van het internationaal verkeer. Het internationaal privaatrecht lost internationale problemen van privaatrechtelijke aard op, waarbij meerdere rechtsstelsels voor toepassing in aanmerking komen.
Het betreft een inleiding op het rechtsgebied Internationaal Privaatrecht (IPR). Het doel is allereerst om kennis en inzicht te verwerven ten aanzien van de bestaansredenen van IPR; het doel van IPR; en de plaats van het IPR in de context van het internationale, EU-recht en nationale recht.
Naast de traditionele coördinerende rol van het IPR in het internationale privaatrechtelijke rechtsverkeer, speelt het IPR steeds meer een strategische rol inzake publieke doeleinden zoals milieubescherming.
In het kader van de systematiek van het IPR is het vervolgens van belang om de kennis, vaardigheden en het inzicht op te doen om te kunnen werken met Europese, internationale en nationale IPR-rechtsbronnen met inachtneming van de onderlinge hiërarchie tussen deze rechtsbronnen. Wat betreft het nationale IPR zal de nadruk op het Nederlandse IPR liggen.
In dit blok leer je de basiscomponenten van het IPR (internationale bevoegdheid, toepasselijk recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse vonnissen) en de bronnen van het IPR (internationale verdragen, Europese verordeningen en nationale recht zoals Boek 10 BW). Je leert eenvoudige IPR-casussen over familierechtelijke (echtscheiding en ouderlijke verantwoordelijkheid) en vermogensrechtelijke rechtsverhoudingen (overeenkomst en onrechtmatige daad) op te lossen.
Onderwijsmethoden: onderwijsgroepen en hoorcolleges
Evaluatiemethoden:
- tentamen bestaande uit twee casussen met subvragen (70 %),
- een tussentijdse opdracht (aantal deelvragen n.a.v. actueel onderwerp) (30 %)
Doelstellingen van dit vak
- Je hebt kennis en inzicht in de belangrijkste elementen/vragen van het internationaal privaatrecht omschrijven en identificeren/herkennen in rechtspraak en wetgeving.
-Je hebt inzicht in de plaats van het internationaal privaatrecht op nationaal, internationaal en regionaal (EU) niveau, en begrijpt dat IPR als verbindingselement functioneert tussen nationaal en transnationaal recht, tussen publiek-en privaatrecht. Je hebt inzicht in zowel de coördinerende rol die het IPR speelt in het internationale privaatrechtelijke rechtsverkeer, als de strategische rol die het IPR kan spelen inzake publieke doeleinden.
- Je kan op correcte wijze de verschillende internationale, Europese en nationale bronnen van het internationaal privaatrecht met betrekking tot privaatrechtelijke onderwerpen (huwelijk, echtscheiding, afstamming, contract en onrechtmatige daad) toepassen en aan de hand daarvan IPR-casussen oplossen.
- Je bent in staat om de rechtspraak en regelgeving die in het blok aan de orde komen kritische te analyseren en problemen in de bestaande en voorgestelde regels te signaleren en hierover zowel mondeling als schriftelijk correct te communiceren en discussiëren.
Voorwaarden
(ingangseisen) Met succes afgeronde eerstejaarsvakken: Europees en Internationaal recht en Privaatrecht
Aanbevolen literatuur
- M.H Ten Wolde, Handboek Internationaal Privaatrecht, Zutphen: Uitgeverij Paris, meest recente druk
- Verschillende tijdschriftartikelen te raadplegen via InView/ Legal Intelligence.
- Voorgeschreven jurisprudentie vermeld op Canvas.
- M. Pertegás Sender
- B.M.W. van Houtert