Inleiding Privaatrecht
Volledige vakbeschrijving
De onderwijseenheid Inleiding privaatrecht is onderdeel van semester 1 van de bachelor Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht. In het vak staan de belangrijkste onderdelen van het privaatrecht centraal: het goederenrecht en het verbintenissenrecht.
In het eerste deel van het vak wordt kort ingegaan op de kenmerkende verschillen tussen het verbintenissenrecht en het goederenrecht en worden enkele basisbegrippen uit het verbintenissenrecht en goederenrecht aan de orde gesteld. Kenmerkend begrip in het verbintenissenrecht is ‘de verbintenis’: een vermogensrechtelijke rechtsverhouding tussen twee personen op grond waarvan de één recht heeft op een prestatie te verrichten door een ander. Dat sprake is van een verbintenis is juridisch relevant; er zijn diverse rechtsgevolgen aan verbonden. Ook die worden in kaart gebracht. Niet voor niets is voor elke verbintenis een wettelijke grondslag nodig (art. 6:1 BW). In dit verband komen de zogenoemde bronnen van verbintenissen aan bod.
Vervolgens wordt dieper ingegaan op onderstaande verbintenisrechtelijke leerstukken:
- totstandkoming van rechtshandelingen en overeenkomsten;
- koop van roerende en onroerende zaken;
- inhoud en uitleg van overeenkomsten;
- nakoming en niet-nakoming van verbintenissen;
- ontbindende en opschortende voorwaarden;
- onrechtmatige daad (afdeling 6.3.1 en afdeling 6.3.2 BW), onverschuldigde betaling, zaakwaarneming en ongerechtvaardigde verrijking.
Tevens wordt nader kennisgemaakt met het goederenrecht. Dit rechtsgebied kent een eigen terminologie en wordt beheerst door eigen regels en beginselen. Het vak biedt een eerste introductie in deze terminologie, regels en beginselen. Daartoe vindt onder meer een verdiepte behandeling plaats van de wijzen van eigendomsverkrijging. In dat kader zal speciale aandacht worden besteed aan de overdracht (zaken en vorderingen) en de derdenbescherming. Daarnaast is er aandacht voor de beperkte genots‑ en gebruiksrechten. De zekerheidsrechten pand en hypotheek komen ook aan bod.
Het vak bereidt voor op de verdiepende privaatrechtelijke vakken in semester 4 (jaar 2).
Evaluatiemethoden:
- tentamen bestaande uit casus met subvragen (60%),
- een tussentijdse opdracht (schrijven van een juridisch betoog naar aanleiding van een gevalsvergelijking) (10%) en
- een eindopdracht (30%)
Doelstellingen van dit vak
Na succesvolle afronding van het vak Inleiding Privaatrecht heb je de volgende leerdoelen bereikt:
- Je hebt kennis van basisbegrippen uit het verbintenissenrecht (contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht) en het goederenrecht.
- Je hebt kennis en inzicht in het Nederlandse contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht, goederenrecht en de daarbij behorende leerstukken op een inleidend niveau.
- Je kunt kennis en inzicht van het Nederlandse contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht en goederenrecht toepassen op een privaatrechtelijk probleem en een oplossing beredeneren.
- Je kunt op basis van een privaatrechtelijk probleem of casus inzichten verkrijgen en een oordeel vormen over de wijze waarop het contractenrecht, het aansprakelijkheidsrecht en het goederenrecht functioneert in het Nederlandse recht.
Aanbevolen literatuur
- W.H.M. Reehuis, Zwaartepunten van het vermogensrecht, Deventer: Kluwer meest recente druk.
- Verschillende tijdschriftartikelen te raadplegen via InView/ Legal Intelligence.
- Voorgeschreven jurisprudentie vermeld op Canvas.