Verdieping Staatsrecht
Volledige vakbeschrijving
‘De democratische rechtsstaat verkeert in een crisis.’ Je hoeft de krant maar open te slaan of de tv aan te zetten en je leest of hoort iemand de alarmbel luiden over de stand van de democratie en de rechtsstaat in ons land. Verkeert onze democratische rechtsstaat inderdaad in een crisis? Zo ja, wat is de oorzaak daarvan? En, op welke wijze kan (wijziging van) het staatsrecht helpen die crisis te keren? Over deze en andere vragen gaat het vak Verdieping staatsrecht.
Toetsingsmethode:
- Voorbereidingsopdrachten, paper en tentamen
Doelstellingen van dit vak
Verdieping van de kennis van het staatsrecht vindt plaats door uitdrukkelijk aandacht te besteden aan het ‘toevallige’ (contingente) karakter van het Nederlandse staatsrecht: dat ons staatsrecht luidt zoals het doet is geen noodzakelijkheid, maar berust op een (expliciete of impliciete) keuze. Deze ‘keuzes’ vormen de grondslagen van ons staatsrecht. De vaststelling dat ons staatsrecht berust op zulke keuzes, maakt het vervolgens mogelijk die grondslagen kritisch te doordenken en te beoordelen. Dit toevallige’ karakter van ons staatsrecht wordt blootgelegd door: (a) de blik te werpen op het staatsrecht van enige andere landen (horizontale rechtsvergelijking); (b) te bezien hoe ons staatsrecht vroeger luidde (verticale rechtsvergelijking) en (c) door kennis te nemen van actuele voorstellen tot wijziging van ons staatsrecht.
Daarnaast bereidt het vak voor op de masterscriptie, waarmee de masterspecialisatie wordt afgesloten. Dat gebeurt (a) door (voornamelijk) juridische tijdschriftartikelen voor te schrijven, zodat een idee kan worden gevormd van hoe juridisch onderzoek eruit ziet en (b) door diverse schrijfopdrachten, waarmee met het opstellen van een juridisch betoog en schrijven in het algemeen kan worden geoefend.
Voorwaarden
Geen
Aanbevolen voorkennis
Kennis van het staatsrecht op bachelorniveau wordt bekend verondersteld.
Aanbevolen literatuur
De aanbevolen literatuur en jurisprudentie wordt in het blokboek beschreven en bestaat (voornamelijk) uit bronnen die via de elektronische zoeksystemen van de bibliotheek raadpleegbaar zijn. Er hoeft geen boek te worden aangeschaft.