Mens en Gezondheid: Biologisch Onderzocht
Volledige vakbeschrijving
In het blok BGZ3025 ‘Mens en gezondheid: biologisch onderzocht’ maken studenten kennis met de opzet van een individueel onderzoeksprotocol ten behoeve van de afstudeerscriptie (BGZ3026). Tevens zal kennis verworven worden over veel gebruikte onderzoekstechnieken op het terrein van de biologische gezondheidswetenschappen. Aan de hand van een aantal practica worden de verschillende onderzoeksgebieden in de biologische gezondheid belicht: humaan onderzoek, laboratoriumtechnieken en epidemiologische technieken.
De studenten zullen uitgedaagd worden om een eigen onderzoeksvraag te ontwikkelen als uitgangspunt voor hun afstudeerscriptie. Deze onderzoeksvraag is leidend voor het op te zetten onderzoeksprotocol. Het eindproduct van dit blok, een onderzoeksprotocol dat de vraagstelling, het theoretisch kader en de onderzoeksopzet omvat, vormt de basis voor de stage (BGZ3026) dat direct aansluit aan BGZ3025. De gekozen werkvormen ondersteunen dit (literatuur review t.b.v. het theoretische kader voor je afstudeerscriptie en practica). Op deze manier wordt zelfstandig werken gestimuleerd en wordt er geleerd kritisch om te gaan met wetenschappelijke literatuur.
Doelstellingen van dit vak
ILO1: Kennis en begrip
- Kennis van en inzicht in de hoofdlijnen van een wetenschappelijk onderzoeksprotocol
- Kennis van en inzicht in de eisen ten aanzien van de verschillende onderdelen van een wetenschappelijk onderzoeksprotocol (titel van het onderzoeksproject, abstract, achtergrond (theoretisch kader), doel van het onderzoek, onderzoeksvraag/vragen, hypothesen, onderzoeksopzet, studiepopulatie, beschrijving van benodigde meetinstrumenten (incl. SOP) om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, voorgestelde statistische analyses (incl. bijbehorend statistische analyseplan), ethische overwegingen, tijdlijn, bibliografische referenties)
- Kennis van de richtlijnen voor het schrijven van een onderzoeksprotocol
ILO2: Kennis en begrip toepassen
- Literatuuronderzoek verrichten op het aangereikte onderzoeksonderwerp
- Zelfstandig een wetenschappelijk onderzoeksvoorstel kunnen opzetten aan de hand van een vooraf gedefinieerde onderzoeksvraag en aangereikte onderzoeksmethoden. Dit onderzoeksprotocol wordt geschreven in wetenschappelijke taal (zowel Engels als Nederlands is toegestaan).
ILO3: Kritische reflectie
- Een afgewogen oordeel kunnen vormen over de kwaliteit en relevantie van wetenschappelijke literatuur die in het theoretisch kader (= reeds bestaande onderzoeksdata) opgenomen wordt
ILO4: Uitwerken van een potentiele valorisatie van het onderzoek
- Reflectie op de relevantie van de onderzoeksresultaten voor de wetenschap en maatschappij