Verteer en Verweer I
Volledige vakbeschrijving
In dit blok staat het spijsverteringsysteem met de erbij betrokken organen centraal, te weten de mond, oesofagus, maagdarmkanaal, lever, galblaas en pancreas. Er zal worden ingegaan op de regulatie van de voedselinname, de afbraak van voedsel en de opname van nutriënten waarvoor samenwerking tussen deze organen nodig is. Problemen met het functioneren van het spijsverteringskanaal kunnen leiden tot klachten als brandend maagzuur, buikpijn en diarree. Daarnaast wordt ons maagdarmkanaal blootgesteld aan grote hoeveelheden micro-organismen van onze eigen darmflora of mogelijke ziekteverwekkers (virussen, bacteriën en schimmels). Een adequaat immuunsysteem is dan ook noodzakelijk om infecties tegen te gaan. Kennis van bacteriën, virussen, en de werking van het aangeboren en specifieke immuunsysteem komt daarom in dit blok prominent aan bod. Het gaat in dit blok vooral om de normale fysiologie van de tractus digestivus ter voorbereiding op jaar 2 waar de pathofysiologie meer op de voorgrond zal staan. Tenslotte zal aandacht besteed worden het toepassen van statistische toetsen en associatie maten, alsook het gebruik van verschillende soorten medische-professionele informatie.
Doelstellingen van dit vak
- Anatomie en histologie van de mondholte, tanden, tong, speekselklieren, farynx, oesofagus, maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas, pancreas en lymfoïde weefsels.
- Hormonale en neurale regulatie van de voedselinname en spijsvertering waarbij de cefale, gastrische en intestinale fase aan bod komen.
- Samenstelling voeding, de afbraak van eiwiten, koolhydraten en vetten en de opname hiervan alsook van mineralen, vitaminen, elektrolyten en water.
- De motiliteit van de tractus digestivus met o.a. maaglediging, peristaltiek van de dunne dunne en dikke darm en de mechanismen van diarree en obstipatie.
- Op orgaanniveau zal verder worden ingegaan op het slikmechanisme, de secretie en samenstelling van speeksel, de secretie van maagsap en bescherming tegen maagzuur, endocriene en exocriene pancreasfunctie, functie gal en de diverse functies van de lever met o.a. de productie van gal, biotransformatie en het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten.
- Kennis van de structuur, classificatie en replicatie van bacteriën en virussen, het werkingsmechanisme van en resistentie tegen enkele antibiotica, de samenstelling en de functie van de commensale microbiota en enkele voorbeelden van gastro-intestinale vewekkers van diarree.
- De hoofdklassen en functies van leukocyten, het ontstekingsproces en de inductie en betekenis van koorts.
- De aangeboren afweer en de cellulaire en humorale verworven afweer zullen aan bod komen. - Doen en interpreteren van onderzoek van het mond-, keel- halsgebied, de buik, faeces en bloedonderzoek en kennis van beeldvormende technieken.
- Toepassen van relevante statistische toetsen, gebruik van verschillende soorten medisch-professionele informatie en kennis van belangrijke momenten in de geschiedenis van infectieziekten en de bestrijding daarvan.