Leven in Evenwicht
Volledige vakbeschrijving
In dit blok gaan jullie ontdekken dat complexe regelsystemen nodig zijn om een goede balans - evenwicht - in het lichaam te waarborgen. Voorbeelden daarvan zijn: het handhaven van een gezonde bloeddruk of van de juiste zuurgraad van het bloed. Hierbij is een samenspel tussen meerdere organen en een goede communicatie, zowel neuronaal als hormonaal, noodzakelijk. In dit blok staan het principe van homeostase en de mechanismen die voor handhaving van het evenwicht binnen het menselijk lichaam zorgen centraal. Het blok richt zich met name op een drietal fysiologische systemen in hun onderlinge samenhang: de circulatie, de ademhaling en de uitscheiding, met de integratieve rol van zenuwstelsel en endocrien systeem. Bedreigingen van de homeostase kunnen zowel vanuit de interne als externe omgeving komen en het voorkomen van ernstige verstoringen is noodzakelijk voor het normale functioneren van het lichaam en het voorkomen van ziekten.
Doelstellingen van dit vak
De B-GW student is na afloop van het blok in staat om:
- Basisboekkennis over de rol van orgaansystemen en hun onderlinge interactie bij ziekte en gezondheid te reproduceren.
- Op basis van een nieuwe casus de basisprincipes van homeostase uit te leggen.
- Een casus met betrekking tot verstoring van een homeostatisch systeem op te lossen en deze aan de hand van een goede en duidelijke mondelinge presentatie aan medestudenten uit te leggen.
- Een wetenschappelijk artikel te schrijven die voor leken begrijpelijk is.
- Een keuze te kunnen maken tussen diverse laboratorium technieken (pipetteren, wegen, centrifugeren, oplossingen en verdunningen maken), deze veilig uit te voeren en de procedures op een reproduceerbare manier vast te leggen in een labjournal.