Sociale Zekerheid II
Volledige vakbeschrijving
Het blok Sociale Zekerheid II richt zich op socialezekerheidsrechtelijke onderwerpen die summier, niet of vanuit een ander perspectief aan de orde zijn geweest in het blok Sociale Zekerheid I. Actuele onderwerpen uit blokperiode 1 of 2 worden waar gewenst weer opgepakt.
De insteek is soms nationaal en soms grensoverschrijdend. Zo komen vanuit nationaal perspectief aan bod: de werking en het belang van de volksverzekeringen; de positie van de zelfstandige (de zzp’er) in het Nederlandse socialezekerheidsrecht. Vanuit grensoverschrijdend perspectief kijken we naar de mobiliteit binnen de EU en de gevolgen daarvan op de socialezekerheidspositie van de mobiele EU-burgers.
Naast analyse van de wetgeving, nationaal en Europees, is er uiteraard ook ruimte voor actualiteiten. De voorbeelden zijn legio: denk aan de toeslagenaffaire, de pensioenhervormingen of het groeiende aantal niet-standaard werkenden (flexwerkers), mobiliteit binnen de EU, telework etc.
Opdrachten worden individueel en in groep uitgevoerd en in groep besproken. Daarnaast is ook individuele inbreng vereist in de onderwijsgroepen.
Lesmethoden
HOORCOLLEGES/ONDERWIJSGROEPEN
PGO
SCHRIJVEN
DISCUSSIE
Toetsvormen
Schrijfopdracht (20%)
Eindtoets (80%)
Doelstellingen van dit vak
Het blok vormt een verdieping op en verbreding van het blok Sociale Zekerheid I. Na afloop geldt:
- De student heeft aantoonbare en diepgaande kennis van en inzicht in de verschillende onderwerpen die in het blok aan de orde komen, zoals de volksverzekeringen, de positie van de niet-standaard werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt, Europese grensoverschrijdende situaties, ….
- Hij/zij kan verbanden leggen tussen arbeidsrechtelijke ontwikkelingen en socialezekerheidsrechtelijke effecten
- Hij/zij kan aan de hand van (praktijk)opdrachten juridische problemen definiëren, analyseren en oplossen.
- Hij/zij kan zelfstandig alle noodzakelijke en relevante literatuur, jurisprudentie en overige informatie opzoeken en naar waarde beoordelen.
- Hij/zij kan op wetenschappelijke wijze een eigen oordeel vormen en expliciteren waarbij hij/zij rekening houdt met zijn sociaal-maatschappelijke en ethische verantwoordelijkheid.
- Hij/zij bezit de vaardigheid om zijn kennis op heldere wijze op academisch niveau zowel schriftelijk als mondeling over te dragen aan een publiek van specialisten.
- Hij/zij is in staat om adequate feedback te geven op (basis van een korte presentatie van) een medestudent en tot een beredeneerd oordeel te komen over de kwaliteit.
- Hij/zij kan in teamverband werken door kennis en inzicht te delen en in discussie met zijn studiegroep tot een gezamenlijk beredeneerde uitkomst te komen.
- Hij/zij is in staat een reflectie te geven op eigen gedrag en dat van anderen.
Voorwaarden
Geen
Aanbevolen voorkennis
Kennis van het blok Sociale Zekerheid I wordt bekend verondersteld.
Aanbevolen literatuur
Enkele hoofdstukken uit het Handboek Klosse/Vonk, Hoofdzaken socialezekerheidsrecht & andere literatuur (zoals bijvoorbeeld actuele rapporten; online beschikbaar)