Sociale Zekerheid I
Volledige vakbeschrijving
Het blok Sociale Zekerheid I focust op een aantal specifieke socialezekerheidsrechtelijke onderwerpen, die raken aan het arbeidsrecht. Zo is er aandacht voor ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid, re-integratie, werkloosheidsregelingen en bijstand. We bekijken en bespreken hoe de beschermende werking van de sociale zekerheid in Nederland gaandeweg in een ander daglicht is komen te staan. Waar het accent vroeger lag op inkomensbescherming, wordt de bescherming nu veel meer gezocht in het voorkomen van uitkeringsafhankelijkheid.
In het verlengde hiervan wordt verwoed gepoogd mensen duurzaam inzetbaar te maken voor de arbeidsmarkt en/of van werk naar werk te begeleiden. Verder wordt al jaren gepoogd effectieve bruggen te slaan van uitkering naar werk, zodat mensen niet langer dan nodig aanspraak maken op een uitkering. Duurzaam actief worden of blijven op de arbeidsmarkt, is waar het tegenwoordig om gaat.
In dit blok zal je met deze materie in aanraking komen. Sterker nog, je zult worden uitgedaagd actief ermee aan de slag te gaan. Interessant, maar niet altijd gemakkelijk.
Lesmethoden
- HOORCOLLEGES/ONDERWIJSGROEPEN
- PGO
- SCHRIJVEN
- DISCUSSIE
Doelstellingen van dit vak
Na afloop van het blok gaan we uit van het volgende:
- De student heeft kennis van en inzicht in een aantal kernfacetten van het terrein van de sociale zekerheid, met inbegrip van de financiering en uitvoering van sociale zekerheid in Nederland.
- De student is in staat om de koppeling tussen het civiele (arbeids)recht en het (materiële, socialezekerheidsrechtelijke) bestuursrecht te leggen.
- De student kent de verschillende sociale risico’s (ziekte, langdurige arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en bijstand en de daaraan gekoppelde re-integratie) en het beschermingsniveau van de bijhorende wetten (BW, ZW, WIA, WW en PW), alsook de sancties bij niet-naleving van die wetten.
- De student heeft kennis van en inzicht in specifieke concepten zoals arbeidsongeschiktheid, passende arbeid, re-integratie, verwijtbare werkloosheid, algemeen geaccepteerde arbeid, decentralisatie, werkgevers- en werknemersverplichtingen, …
- De student onderkent ook de maatschappelijke ontwikkelingen in het stelsel van sociale zekerheid.
- De student kent de werkingssfeer van de werknemersverzekeringen en begrijpt de afwijkende positie van de zelfstandige.
- De student kan zijn kennis en inzicht toepassen op concrete situaties en verbinden met aanverwante terreinen.
- De student kan brede en complexe vraagstukken m.b.t. sociale zekerheid plaatsen in een sociaal-maatschappelijk kader.
- De student kan in een wetenschappelijke discussie een standpunt innemen en dit helder en met redenen omkleed zowel schriftelijk als mondeling verdedigen.
Voorwaarden
Geen
Aanbevolen voorkennis
Enige kennis van sociale zekerheid en arbeidsrecht is sterk aanbevolen.
Aanbevolen literatuur
Handboek Klosse/Vonk, Hoofdzaken Socialezekerheidsrecht, laatste druk.
Evt. andere literatuur, zoals bijvoorbeeld actuele rapporten; online beschikbaar