Gezondheidsrecht I
Volledige vakbeschrijving
Het Gezondheidsrecht wordt wel omschreven als het geheel van rechtsregels dat direct verband houdt met de zorg voor de gezondheid en de toepassing van overig burgerlijk, bestuurs- en strafrecht alsmede Europees en internationaal recht in dat verband. Het blok GZR 1 vormt een introductie tot dit horizontaal specialisme binnen de rechtsgeleerdheid en behandelt verschillende (kern)onderdelen van dit rechtsgebied. Daarnaast zoomt het blok vanuit zijn positie binnen de Master ‘Recht en Arbeid’ in op gezondheidsrechtelijke thema’s gelieerd aan de beroepsuitoefening van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.
Het blok kent een systematische opbouw en start met een kennismaking met het rechtsgebied, waarbij onder andere de historie en de ontwikkeling van het Gezondheidsrecht en de rol van grondrechten worden belicht. Daarna volgt een verkenning van de structuur en organisatie van de Nederlands gezondheidszorg aan de hand van de daarvoor relevante wettelijke kaders, en wordt ingegaan op de positie van de bedrijfs- en de verzekeringsgeneeskunde daarbinnen. In aansluiting daarop worden de bouwstenen en werking van het Nederlands zorgverzekeringsstelsel bestudeerd. Vervolgens bestaat er aandacht voor de kwaliteitsregulering in de Nederlandse gezondheidszorg en de hiermee samenhangende juridische en professionele taken en verantwoordelijkheden van zorgaanbieders. Aanvullend wordt stilgestaan bij de beroepenregulering in de individuele gezondheidszorg en hoe door de bedrijfsarts en de verzekeringsarts met kwaliteitsaspecten van de zorgverlening wordt omgegaan. Hierna wordt het thema ‘kwaliteit van zorg’ in een meer privaatrechtelijke context onderzocht; dit, via een analyse van inhoud en betekenis van de regeling inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst in boek 7 BW, zowel binnen de curatieve gezondheidszorg als de bedrijfs- en de verzekeringsgeneeskunde. Het blok wordt afgesloten met normatieve verdiepingen in specifieke werkzaamheden van de bedrijfsarts (o.a. preventie- en verzuimbeleid, arbeidsgezondheidskundig onderzoek, re-integratiebegeleiding, signalering van beroepsziekten, etc.) en de verzekeringsarts (m.n. verzekeringsgeneeskundige beoordelingen) en daarin voorkomende gezondheidsrechtelijke knelpunten en problemen.
Doelstellingen van dit vak
Het verwerven van kennis, vaardigheden en attitude ten aanzien van het Gezondheidsrecht als specialistisch rechtsgebied, mede ook in relatie tot bedrijfs- en verzekeringsgeneeskundige kwesties. Via de bestudering van daarop gerichte thema’s raakt de student binnen de Master ‘Recht en Arbeid’ vertrouwd met gezondheidsrechtelijke vraagstukken op het snijvlak van het Arbeidsrecht en het Sociaal Zekerheidsrecht.
Het blok verschaft een goede basis voor de beoefening van het Gezondheidsrecht in verschillende werkomgevingen. Te denken valt aan de advocatuur, de adviseringsbranche, juridische afdelingen van zorginstellingen en bedrijven, juridische functies bij beroepsverenigingen of brancheorganisaties in de gezondheidszorg, rechtscolleges (bijv.: tuchtcolleges), rechtsbijstandsverzekeraars, zorgverzekeraars dan wel het Rijk (ministeries van VWS, Justitie, SZW; provincies, gemeenten, bijv. UWV).
Voorwaarden
Geen
Aanbevolen voorkennis
Ba Nederlands recht
Aanbevolen literatuur
- H.J.J. Leenen e.a., Handboek gezondheidsrecht, achtste druk, Den Haag: Boom juridisch, laatste editie.
- W.R. Kastelein, J. Legemaate: Sdu Wettenverzameling Gezondheidsrecht – Den Haag: Sdu, laatste editie.
- Blokspecifieke literatuur en jurisprudentie beschikbaar gesteld via de online leeromgeving Canvas.
- M.M. ten Hoopen