Insolventierecht
Volledige vakbeschrijving
In het blok Insolventierecht wordt uitgebreid kennis gemaakt met de juridische aspecten van de meest voorkomende insolventieprocedure: het faillissement. Daarnaast wordt ook ingegaan op de voor natuurlijke personen belangrijke procedure: de schuldsanering. De surseance van betaling komt slechts zijdelings aan bod, mede omdat deze procedure in de praktijk niet goed functioneert.
In insolventieprocedures komen problemen uit verschillende rechtsgebieden tegelijkertijd aan de orde. Zo spelen onder andere het goederenrecht, het ondernemingsrecht, het contractenrecht en het arbeidsrecht veelal een grote rol. De afwikkeling van het faillissement is een juridisch complexe aangelegenheid, vanwege deze verschillende rechtsgebieden, maar ook vanwege de conflicterende belangen. Het is dan ook noodzakelijk om de juridische positie van alle rechtssubjecten die bij een insolventieprocedure betrokken zijn, grondig te kunnen analyseren.
Vanwege de vele rechtsgebieden die bij insolventieprocedures zijn betrokken en de maatschappelijke gevolgen van een faillissement, is het insolventierecht voortdurend in ontwikkeling. Dit heeft geleid tot het wetgevingsprogramma herijking faillissementsrecht. In dit kader zijn verschillende wetsvoorstellen gedaan, die gedurende het blok aan de orde bod zullen komen. Ook op Europees gebied is het insolventierecht in ontwikkeling. Deze ontwikkelingen zullen in dit blok worden besproken.
Toetsvormen
EERSTE KANS: SCHRIFTELIJK TENTAMEN – OPEN BOEK
TWEEDE KANS: IN BEGINSEL MONDELING (AFHANKELIJK VAN HET AANTAL KANDIDATEN)
Doelstellingen van dit vak
1. Het doel van dit blok is de deelnemers inzicht te bieden in de regelgeving en de praktijk van hierboven beschreven materie binnen het Nederlands insolventierecht. De behandeling van de verschillende aandachtsgebieden vindt in groepsbijeenkomsten plaats op basis van uitdagende casusposities. Naast deze groepsbijeenkomsten zal een aantal colleges worden gegeven door met name praktijkjuristen, waarbij het accent ligt op de actuele ontwikkelingen.
2. Bovendien zal het blok de deelnemers inzicht bieden in de regelgeving van het Europese insolventierecht. Daarbij staat ook een rechtsvergelijking tussen het Nederlandse en het Engelse rechtssysteem centraal.
3. Daarnaast zal het blok de deelnemers een overzicht verschaffen van de recente ontwikkelingen op het gebied van het Nederlandse insolventierecht. Hierdoor worden de deelnemers in staat gesteld zich een beeld te vormen over de huidige knelpunten en de mogelijke oplossingen daarvoor
4. De deelnemers zullen door de werkwijze gedurende het blok in staat worden gesteld om de diverse problemen in een insolventieprocedure te onderkennen en zelfstandig en adequaat een praktische oplossing te formuleren.
5. Doordat tijdens het blok verschillende discussiepunten centraal staan die in de insolventiepraktijk een grote rol spelen, leren de deelnemers kritisch te analyseren en een eigen visie te formuleren.
Na afsluiting van het blok:
1. heeft de student diepgaande aantoonbare kennis en inzicht over/in de hoofdlijnen van het insolventierecht;
2. kan de student complexe materie inzake het insolventierecht het hoofd bieden en daaruit ontstane vragen oplossen;
3. is de student in staat om een originele bijdrage te leveren aan het ontwikkelen en/of toepassen van vernieuwende ideeën rondom het insolventierecht;
4. is de student in staat om de opgedane kennis en inzichten toe te passen in een bredere maatschappelijke context;
5. kan de student een oordeel en eigen standpunt vormen over ondernemingsrechtelijke aangelegenheden, daarbij rekening houdend met sociaal-maatschappelijke en ethische verantwoordelijkheden;
6. is de student in staat om deze oordelen en standpunten gedegen en gemotiveerd over te brengen aan anderen.
7. is de student in staat zelfstandig aan de slag te gaan met insolventierechtelijke vraagstukken, maar is ook in staat om dit in groepsverband te doen.
Voorwaarden
Studenten dienen over basiskennis op het terrein van het faillissementsrecht en het goederenrecht te beschikken om de onderwerpen in dit blok op nuttige wijze te kunnen bestuderen. Deze basiskennis wordt aangeboden in semester 4 van de Bachelor Rechtsgeleerdheid. Indien de student niet over deze basiskennis beschikt wordt de student aangeraden om op voorhand zich al voor te bereiden zodat de student bij aanvang van het blok wel over deze basiskennis beschikt. In het verloop van het blok is voor een sterke praktische benadering gekozen. Voorbereiding kan aan de hand van de Boom Basics Goederenrecht en Insolventierecht.
Aanbevolen literatuur
N.J. Polak (bewerkt door M. Pannevis), Insolventierecht, Deventer: Kluwer 2022 (te raadplegen via Legal Intelligence).