Gezondheidsbescherming
Volledige vakbeschrijving
Gezondheidsbescherming is een van de belangrijkste middelen ter verbetering en het behoud van de gezondheid van een bevolking. Bedreigingen waartegen we onze gezondheid willen beschermen kunnen bijvoorbeeld biologisch of psychosocial van aard zijn. Een recente biologische gezondheidsbedreiging is de COVID-19 pandemie. Er zijn daarnaast ook allerlei gezondheidsbedreigende chemische stoffen die kunnen voorkomen in dagelijkse consumenten- en industriële producten (denk aan voedingsmiddelen, verzorgingsproducten, verf) of in onze omgeving (lucht, water, bodem). Bijna 25% van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten komt door Werkstress.
Veel van de beschermende maatregelen zijn onderdeel geworden van ons dagelijks leven zodat we niet meer beseffen hoe belangrijk ze zijn. Echter, hun succes is afhankelijk van betrouwbare en voortdurende controles. Ons water, voedsel en lucht, ze worden voortdurend gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze geen te hoge doses van gevaarlijke agentia bevatten. Als er iets misgaat zijn er noodhulp- en beschermingsprotocollen en organisaties die actie ondernemen. Sommige van deze organisaties, zoals het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) en de Wereld Gezondheid organisatie (WHO), zijn inmiddels heel bekend door de COVID-19 pandemie. Maar er zijn veel meer organisaties die toezien op onze dagelijkse gezondheid. Gezondheidsbescherming betreft een heel breed werkveld.
Als bachelor student in Preventie en Gezondheid is het nodig om te weten wat er speelt op dit zeer belangrijke gebied van de gezondheidsbescherming. In Nederland zijn het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Consument producten Autoriteit (NVWA) voorbeelden van nationale organisaties die actief zijn op dit gebied. Internationaal spelen onder andere de EU (EMA) en de WHO een belangrijke rol.
Belangrijke competenties voor bachelors zijn: expertise in risico-evaluatie, -management en –communicatie. Je wordt voorbereid op een rol in multidisciplinaire teams die zich met de bedreigingen voor de gezondheid en bescherming bezighouden. In de COVID-19 pandemie hebben we dergelijk teams (zoals het OMT) aan het werk gezien ( epidemiologen, kinderartsen, longartsen, gedragswetenschappers, longartsen, communicatie specialisten etc.). Je krijgt een brede visie op het gebied van gezondheidsbescherming, je leert de taal te begrijpen van deskundigen (bijvoorbeeld toxicologen, microbiologen, communicatiedeskundigen, enz.), en krijgt expertise in het communiceren met belanghebbenden en het algemene publiek over gezondheidsrisico’s.
Doelstellingen van dit vak
inzicht in:
- risico evaluatie
- risico management
- risico communicatie
- relevante stakeholder
- risico reducerende maatregelen
- diverse gezondheidsbedreigingen