Plantfysiologie en Ecologie
Volledige vakbeschrijving
In het blok EDM3006 ‘Plantfysiologie en Ecologie’ zal kennis verworven worden over de biologie van met name planten in relatie tot hun natuurlijke omgeving, omdat Plantfysiologie en Ecologie niet tot zeer beperkt aanwezig zijn in het curriculum van Gezondheidswetenschappen en Biomedische Wetenschappen.
De uitgangsbasis is dat jij je als (aankomend) docent voldoende zeker kunt voelen om dit onderwerp goed te kunnen doceren aan de leerlingen op VWO-onderbouw niveau. Bedenk dat dit blok slechts een start is en dat van jou wordt verwacht dat je zelfstandig ontbrekende kennisonderdelen eigen maakt zodra je merkt dat er ergens een kennishiaat zit. Niets is lastiger dan geen antwoord weten op de vragen van je leerlingen terwijl deze stof als basis wordt verondersteld.
Het blok omvat de periode van september tot en met december en bestaat uit 1 onderwijsgroep bijeenkomst per week. Hierbij wordt het blok nauw gekoppeld aan de onderwerpen die behandeld worden in het parallelle blok EDM3005 Vakdidactiek Biologie. In EDM3005 zal de vakdidactiek leidend zijn en in de voorliggende casussen van EDM3006 zal gefocust worden op het verwerven van kennis over Plantfysiologie en Ecologie. Daarnaast wordt van jou verwacht dat je een substantieel deel van de stof tot je neemt via zelfstudie zodat jij aan het eind van blok EDM3006 jezelf voldoende kennis hebt eigen gemaakt. Het uitgangspunt hiervoor is de Kennisbasis Leraar Biologie – Onderwerpen Plantkunde, Plantfysiologie, Ecologie.
Doelstellingen van dit vak
De belangrijkste ILO’s van het blok EDM3006 zijn:
- Begrijpen en kunnen uitleggen hoe een plant is opgebouwd.
- Begrijpen en kunnen uitleggen hoe een plant groeit.
- Begrijpen en kunnen uiteggen hoe een plant zich kan reproduceren.
- Begrijpen en kunnen uitleggen wat ecologie is.
- Begrijpen en kunnen uitleggen hoe de ideale omgeving van planten er uit ziet.
- Begrijpen en kunnen uitleggen hoe de fysiologie van de plant werkt.
- Begrijpen en kunnen uitleggen hoe plant veredeling werkt.
Deze doelstellingen sluiten aan bij de meest recente Kennisbasis Leraar Biologie.
Aanbevolen literatuur
- M.A. Dentener
- J.M.G. Reijnders