Civiele Rechtspleging
Volledige vakbeschrijving
Het vak Civiele rechtspleging bouwt voort op het tweedejaarsvak Burgerlijk procesrecht. De daar verworven basiskennis van het burgerlijk procesrecht wordt uitgebouwd naar de concrete inhoud van de specifieke regelingen. Vanuit deze optiek is de doelstelling van het blok civiele rechtspleging: het verhogen van kennis van en inzicht in het burgerlijk procesrecht in de ruime zin van het woord en het in staat zijn concrete procesrechtelijke problemen tot een correcte oplossing te brengen. In het blok zullen aan de hand van taken onder meer de volgende onderwerpen aan de orde komen:
• beginselen van het burgerlijk procesrecht;
• procederen in eerste aanleg: dagvaardingsprocedure en verzoekschriftprocedure;
• de rechtsmiddelen: verzet, hoger beroep, cassatie en overige rechtsmiddelen;
• het kort geding en andere voorlopige voorzieningen;
• termijnen;
• bewijs in de civiele procedure;
• executie- en beslagrecht;
• particuliere rechtspraak: arbitrage, bindend advies en mediation;
• internationale dimensie van het burgerlijk procesrecht: internationale rechtsmacht, erkenning van buitenlandse vonnissen, executie in het buitenland, grensoverschrijdende procedures, competentieregelingen.
Om de Nederlandse aanpak te relativeren wordt tevens plaats ingeruimd voor rechtsvergelijking. Daarvoor wordt het civiele procesrecht van de staat California in de Verenigde Staten en het Amerikaanse federale civiele procesrecht gebruikt (als aangrijpingspunt voor een kennismaking met civiel procesrecht in een common law setting) aan de hand van dezelfde thema's waarop de nadruk ligt voor het Nederlandse procesrecht.
In beide gevallen zal de invulling zodanig zijn dat een getrouw beeld zal worden verkregen van de gang van zaken in de procespraktijk (in Nederland en in de Verenigde Staten) en de knelpunten en problemen die daarbij kunnen ontstaan.
Doelstellingen van dit vak
Door het met succes volgen van het blok moet de student:
- gedegen kennis hebben verworven van het burgerlijk procesrecht;
- de internationale dimensie van het burgerlijk procesrecht kunnen overzien;
- research kunnen verrichten voor het opstellen van processtukken die voldoen aan de formele eisen;
- procedurele complicaties kunnen oplossen;
- procesrechtelijke stukken kunnen beoordelen op correctheid en volledigheid;
- een vergelijking kunnen maken tussen het Nederlandse en het Amerikaanse procesrecht in civiele zaken op de belangrijkste onderdelen van de procedure (competentie, stelplicht en bewijslast, bewijsrecht, rechtsmiddelen).
Aanbevolen literatuur
- Blokboek en daarin ter beschikking gestelde teksten en jurisprudentie, dan wel teksten en jurisprudentie waarnaar in het blokboek wordt verwezen
- Studieboek:F.J. Fernhout, Burgerlijk procesrecht in hoofdlijnen, Editie april 2023, Maastricht:Gianni 2023 (verschijnt in maart 2023)
- H.D.S. van der Kaaij