Rechtspsychologie
Volledige vakbeschrijving
Naast vier algemene bijeenkomsten over de rechtspsychologie, wordt een thema centraal gesteld in de navolgende bijeenkomsten. Voor het collegejaar 2021-2022 is dit het thema “De minderjarige in het strafrecht”. Dit onderwerp zal tijdens het blok door een rechtspsychologische bril bestudeerd worden aan de hand van wekelijkse thema’s. Het blok moet in het bijzonder inzicht verschaffen in de wijze waarop de minderjarige bejegend wordt in het strafrecht en welke de rechtspsychologische aandachtspunten zijn voor minderjarige slachtoffers, getuigen en verdachten afgezet tegen de algemene inzichten bij volwassenen.
Doelstellingen van dit vak
- de rechtspsychologische concepten en inzichten te begrijpen en in eigen woorden toe te lichten;
- de rechtspsychologische concepten en inzichten te bespreken en illustreren;
- de belangrijkste risico’s te identificeren in concrete casus;
- concrete casus kunnen analyseren vanuit rechtspsychologische inzichten met het oog op het ontwikkelen van een eigen oordeel en het formuleren van aanbevelingen.
Aanbevolen literatuur
- M. Vanderhallen, van Oosterhout, M., Panzavolta, M. & de Vocht, D. (2016). Interrogating young suspects: procedural suspects from an empirical perspective. Antwerpen: Intersentia.
-
P.J. van Koppen (2022). De som van alle bewijs: Scenario's in strafzaken. Amsterdam: De Kring.
-
P.J. van Koppen, M. Jelicic, J.W. de Keijser & R. Horselenberg (Eds.) (2017). Routes van het recht: Over de rechtspsychologie. Den Haag: Boom Juridisch.