Kijken in de Zorg
Volledige vakbeschrijving
In dit blok staat kennismaking met de zorgpraktijk centraal. Deze kennismaking wordt vormgegeven vanuit het perspectief van de patiënt. Centraal hierbij staat de vraag hoe we de gezondheidszorg zo kunnen organiseren dat de zorg optimaal wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt en waarbij de patiënt de mogelijkheid heeft zijn stem te laten horen en invloed uit te oefenen op de zorg. Hierbij wordt tijdens de onderwijsgroepen ingegaan op het concept ‘patient empowerment’ en daaraan gerelateerde begrippen zoals patiëntenparticipatie. Ook wordt ingegaan op het betrekken van patiënten bij de evaluatie van zorg via het meten van ervaringen met de zorg en de ervaren uitkomsten van de zorg. Daarnaast wordt het concept ‘shared decision making’ verder uitgediept en wordt ingegaan op de uitdagingen die het implementeren van dit samen beslissen in de praktijk met zich meebrengt. Tot slot wordt aandacht besteed aan ‘Value-Based Healthcare’. Dit betreft een manier om de zorg te organiseren gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënten, d.w.z. het optimaliseren van de voor de patiënt relevante uitkomsten tegen zo laag mogelijke kosten.
Een belangrijk onderdeel van dit blok vormt de onderzoeksstage in een zorginstelling. De stage vindt plaats in de derde week van het blok. Tijdens de stage maken studenten via presentaties en het meelopen met medewerkers, kennis met de zorgpraktijk en wordt in kleine teams een kleinschalig onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van patiënten en/of zorgverleners met verschillende aspecten van de zorg. De verzamelde informatie wordt geanalyseerd en verwerkt in een teamverslag, waarin verbeterpunten voor de praktijk worden benoemd. Ook worden de resultaten gepresenteerd aan de medewerkers in de stageorganisatie. Gekoppeld aan de stage is een vaardigheidstraining waarin wordt gewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van de vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van de onderzoeksstage.
Doelstellingen van dit vak
Dit blok heeft de volgende doelstellingen:
De student beschikt na het blok over kennis van en inzicht in:
- de wijze waarop de gezondheidszorg zo georganiseerd kan worden dat de zorg optimaal wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt
- de verschillende manieren waarop patiënten invloed uit kunnen oefenen op de zorg
- de concepten ‘patient empowerment’ en gerelateerde begrippen (en de verschillen en overeenkomsten daartussen)
- de manieren om de ervaringen van patiënten met de zorg en ervaren uitkomsten van de zorg te meten (Patient reported outcome measures (PROMs) en patient reported experience measures (PREMs)
- de uitdagingen c.q. knelpunten bij het implementeren van ‘Shared decision making’
- Value Based Healthcare en de relatie hiervan met patient empowerment, PROMs en PREMs en shared decision making
De student is na het blok in staat:
- te benoemen op welke manieren patiënten in de praktijk invloed kunnen uitoefen op de (ziekenhuis)zorg en hun gezondheid
- de verschillen tussen de geleerde concepten te herkennen en te benoemen
- de ervaringen van patiënten met de zorg te meten
- op basis van een kwalitatief patiëntervaringsonderzoek adviezen ter verbetering van de zorg op te stellen voor een ziekenhuis.
De student heeft na het blok een kritische houding ten opzichte van:
- factoren die de toepassing van patient empowerment en shared decision making in de praktijk kunnen beïnvloeden
- de wijze waarop er in ziekenhuizen gewerkt wordt aan het meten van de klantervaringen met de zorg
- de toepassing van Value Based Healthcare in de gezondheidszorg.
De student heeft na het blok:
- ervaring opgedaan met het samenwerken met andere studenten aan een praktijkopdracht
- ervaring opgedaan met het zelfstandig uitvoeren van een kleinschalig patiëntervaringsonderzoek in een zorgorganisatie.