Overheid en Privaatrecht
Volledige vakbeschrijving
Het doel van het blok Overheid en privaatrecht is het verwerven van inzicht in het optreden van de overheid in privaatrechtelijke verhoudingen. De verhouding tussen publiek- en privaatrecht is, mede dankzij de ontwikkeling van het bestuursrecht, de laatste decennia sterk veranderd. Ondanks de ogenschijnlijk tegengestelde identiteit van beide rechtsgebieden, hebben zij gemeenschappelijke beginselen. Het is vanuit deze visie dat allereerst een vergelijking wordt gemaakt van het positieve recht op beide terreinen. Vervolgens wordt het privaatrechtelijk handelen van de overheid nader beschouwd: mag de overheid de privaatrechtelijke weg kiezen indien haar dat goeddunkt, welke normen zijn van toepassing op privaatrechtelijk overheidshandelen, wat is haar status als contractspartner, en hoe staat het met belangen van derden? De tweede helft van het vak zoomt in op een aantal specifieke onderwerpen, waaronder gronduitgifte en gebiedsontwikkeling via publiek-private samenwerking, publiek domein en de vrijwarende werking van vergunningen. Hoe met de door- en wisselwerking van het publiek- en het privaatrecht in de praktijk wordt omgaan, komt aan bod in de praktijkweek.
Onderwijsmethode
- Onderwijsgroepen: tijdens de zeven onderwijsbijeenkomsten wordt gewerkt met gespreksleiders, die per taak/casus het voorzitterschap van de nabespreking op zich nemen.
- Hoorcolleges: het blok bevat verschillende hoorcolleges, deels gedoceerd door gastsprekers werkzaam bij de overheid, in de wetenschap en in de advocatuur.
Evaluatiemethode
Schriftelijk (open vragen). Deze toetsvorm geldt ook voor de herkansing. Bij een gering aantal herkansers kan voor de mondelinge toetsvorm worden gekozen.
Doelstellingen van dit vak
Na het volgen van dit blok realiseert de student zich dat er geen strikte grens is tussen publiek- en privaatrecht. De student is zich ervan bewust dat deze rechtsgebieden vervlechten zodra de overheid zich in het privaatrecht begeeft. Deze vervlechting heeft grote consequenties voor het juridische instrumentarium van de overheid en de toepasselijke normen. De student leert dit herkennen en toe te passen in concrete casuïstiek. De visie van de student op beide rechtsgebieden zal veranderen; de student leert te abstraheren van het denken in deelgebieden. Het blok werkt als eye-opener en vormt in die zin een onontbeerlijke brug naar de rechtspraktijk.
Voorwaarden
Geen
Aanbevolen voorkennis
Voor het volwaardig kunnen volgen en afronden van het mastervak Overheid en privaatrecht is een juridische bacheloropleiding vereist. De eindtermen uit de bachelorblokken Staats- en bestuursrecht, Bestuursprocesrecht en Verbintenissenrecht vormen het startniveau voor dit vak.
Aanbevolen literatuur
Als handboek wordt Hoofdstukken van privaatrechtelijke overheidshandelen (Van Ommeren & Huisman, Kluwer 2019) gebruikt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een digitale reader met aanvullende actuele literatuur. De voorgeschreven rechtspraak staat met ECLI-nummering in het blokboek en is op die wijze eenvoudig digitaal te bestuderen.