Statistiek III
Volledige vakbeschrijving
Het doel van deze cursus is tweeledig. Enerzijds wordt een aanvulling gegeven op Statistiek II, namelijk de analyse van tweeweg designs met een dichotome in plaats van kwantitatieve afhankelijke variabele. Anderzijds ligt het accent op de analyse van tests en vragenlijsten. Daarmee biedt deze cursus studenten een goede statistische voorbereiding op de module ‘Psychodiagnostiek'.
In de cursus bestuderen studenten drie technieken die elk enige weken beslaan: logistische regressie, betrouwbaarheidsanalyse en factoranalyse.
Logistische regressie is het analogon van de bij ‘Statistiek II’ behandelde variantie en regressie-analyse ingeval de afhankelijke variabele dichotoom is in plaats van continu, zoals genezen of slagen. Met logistische regressie kan men de effecten van meerdere onafhankelijke variabelen voor elkaar corrigeren (confounding) en interacties onderzoeken. Daarmee vormt het ook de uitbreiding van de kruistabelanalyse uit ‘Statistiek I’ naar meerdere onafhankelijke variabelen.
Betrouwbaarheidsanalyse is een klassieke psychometrische methode voor de analyse van tests en vragenlijsten. Vaak worden de antwoorden van personen op meerkeuzevragen (items) dichotoom gescoord en opgeteld tot een totaalscore voor bijvoorbeeld intelligentie of attitude. Men neemt dan aan dat die items hetzelfde meten. Met betrouwbaarheidsanalyse kan nagegaan worden of elk item in de schaal past en hoe betrouwbaar de totaalscore is. In de module volgen studenten een training in klassieke psychometrie, en maken zij kennis met moderne psychometrie (het Rasch model), validiteit, en overeenstemming tussen beoordelaars.
Factoranalyse is een methode om een veelheid aan variabelen te reduceren tot een klein aantal onderliggende factoren. Vroeger diende factoranalyse voor de reductie van scores op verschillende tests tot een klein aantal dimensies, zoals verbale en ruimtelijke intelligentie, of extraversie en neuroticisme. Tegenwoordig dient factoranalyse vaker voor de indeling van items binnen één vragenlijst in subschalen. Factoranalyse is daarmee verwant aan de psychometrie. In de cursus volgen studenten een training in exploratieve factoranalyse met SPSS.
Bij deze module hoort het volgende practicum: SPSS III
De eindbeoordeling voor deze module is een cijfer tussen 0,0 en 10,0.
Doelstellingen van dit vak
Studenten:
- kunnen relevante begrippen die centraal staan binnen deze module, waaronder confounding en interactie, klassieke psychometrie, betrouwbaarheid, moderne psychometrie, item response theorie, Rasch model, validiteit, en overeenstemming, toelichten;
- kunnen specifieke statistische technieken, zoals drieweg kruistabellenanalyse, logistische regressie, betrouwbaarheidsanalyse (waaronder item analyse) en exploratieve factoranalyse, uitleggen, uitvoeren en de output hiervan interpreteren;
- kunnen de assumpties van de hier besproken statistische technieken toelichten en kunnen deze kennis toepassen bij het analyseren van data.
Voorwaarden
Toelatingseis: Statistiek I dient behaald te zijn.