Cold Cases
Volledige vakbeschrijving
In het blok Cold Cases wordt één keer per jaar een Cold Case bestudeerd. Een cold case is “een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar is gesteld” (www.om.nl/onderwerpen/coldcases). Dit project volgt uit een samenwerkingsverband van de UM, de politie en het Openbaar Ministerie Limburg. Onder begeleiding van een team van docenten wordt door studenten een cold case zaak bestudeerd. Deze zaak wordt door politie en Openbaar Ministerie aangeleverd.
Door te werken in een multidisciplinaire groep wordt vanuit verschillende achtergronden/disciplines naar de zaak gekeken waarbij studenten vanuit hun eigen discipline een unieke bijdrage kunnen leveren in functie van het aanleveren van nieuwe inzichten en een mogelijke oplossing van de zaak.
Ter afsluiting van het keuzevak wordt er een rapport geschreven voor politie en Openbaar Ministerie. Tevens vindt er een afsluitende presentatie plaats voor de politie en het Openbaar Ministerie.
Het keuzevak gaat door in een voor het project gereserveerde ruimte. Het strafdossier kan enkel in deze werkruimte bestudeerd worden.
Het keuzevak loopt van januari tot en met juni. Het betreft een arbeidsintensief traject.
Doelstellingen van dit vak
Kennis maken met een complex strafdossier en leren omgaan met bewijs in strafzaken in relatie tot mogelijke scenario’s. Belangrijkste doel is leren logisch na te denken en zonder aannames tot nieuwe inzichten proberen te komen.
Voorwaarden
In functie van dit keuzevak vindt er een selectieprocedure plaats. In totaal kunnen 10 studenten vanuit verschillende disciplines deelnemen. Studenten van de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging, Master Forensics, Crime and Law en van de master Legal Psychology kunnen solliciteren naar een plaats in dit vak. Voorwaarde is dat studenten de Nederlandse taal beheersen (schriftelijk en mondeling).
Om te solliciteren dienen studenten een motivatiebrief, curriculum vitae en cijferlijst(en) in te sturen. Op basis van deze documenten worden maximaal 20 studenten uitgenodigd voor een selectiegesprek. Selectiecriteria zijn onder andere: studieresultaten, relevante nevenactiviteiten, ervaring met strafzaken en goed kunnen schrijven. Na selectie van tien studenten dienen zij binnen een week een VOG aan te leveren en een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Vervolgens doorlopen zij een screening door de politie.
Solliciteren voor een plek in het cold case team kan door voor 13 september een motivatiebrief, curriculum vitae en cijferlijsten te mailen naar miet.vanderhallen@maastrichtuniversity.nl. De selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 19 september. Geselecteerde studenten worden hiervoor via mail uitgenodigd.
Aanbevolen literatuur
NVT