Vaardigheden Gezondheidsbescherming
Volledige vakbeschrijving
In deze training doen studenten in kleine groepen (ongeveer 5 studenten) ervaring op met het maken van een risico-inschatting, het schrijven van een communicatieplan en het geven van een persconferentie over een specifieke gebeurtenis in een omgeving met mogelijke gezondheidsrisico's. Voorbeelden van dergelijke gebeurtenissen zijn de brand bij Chemie Pack in een Nederlandse industriële zone (januari 2011), of blootstelling aan Salmonella na inname van besmette zalm. Studenten leren dat de risico's anders kunnen worden geëvalueerd, afhankelijk van de (groep van) betrokken personen en dat er verschillende manieren om te communiceren over risico’s zijn.
De training bestaat uit vier componenten:
- beschrijving van het probleem
- risico inschatting
- communicatieplan
Gestart wordt met een duidelijke en gedetailleerde probleemsbeschrijving. Tijdens de risico evaluatie wordt vastgesteld of de blootstelling aan de zogenaamde ‘hazard’ grenswaarden overschrijdt en of er maatregelen of advies over het gedrag nodig zijn om gezondheidsrisico's te beperken. Dit vormt de input voor het communicatieplan. Wie gaat wat zeggen en hoe ga je het zeggen?
In deze training beoordelen studenten tussentijds het verslag van een andere groep. Hierdoor leren studenten constructieve feedback te geven en kan ook het eigen verslag worden verbeterd. Daarnaast houden studenten bij hoe het groepswerk verloopt, door wekenlijks te rapporteren over het groepswerk in een kort verslag. Aan het einde van het blok leveren studenten een verslag in over onder andere het groepswerk, hun eigen functioneren in de groep, het werken onder druk, en hun ervaringen met het geven en ontvangen van tussentijdse feedback op het groepsverslag.
Doelstellingen van dit vak
Vaardigheden in:
- Opstellen van een risico communicatieplan
- Werken onder druk
- Communiceren/presenteren over risico's in een verslag
- Feedback geven en ontvangen