Beter schrijven in het Nederlands voor UM studenten en medewerkers

Ben je Nederlandstalig en twijfel je soms aan de effectiviteit van je communicatie en heb je behoefte aan feedback op je Nederlands? Of is Nederlands niet je moedertaal en voel je je niet helemaal zeker als je Nederlands schrijft? 

In de online workshops ‘Beter schrijven in het Nederlands' kun je je schrijfvaardigheid naar een hoger niveau brengen en daarmee je zelfvertrouwen bij het schrijven in het Nederlands vergroten. Tijdens de thematische bijeenkomsten ga je samen met een deskundige docent direct aan de slag met praktische opdrachten.

De workshops "Beter schrijven in het Nederlands' worden 2 keer per jaar gehouden. In januari en in juni/juli.

students_3

Voor de beschikbare workshopdata, die het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier toont de daadwerkelijk beschikbare groepen.

'Ik zou deze workshop adviseren aan iedereen die een leven in Nederland overweegt of die zijn Nederlands naar “de volgende stap” wil brengen. Sinds de workshop voel ik me zelfverzekerder in mijn taalgebruik, en (grotendeels) dankzij de uitstekende docent, heb ik een bachelor in het Nederlands Recht behaald!'

Jack Hutchinson | student Nederlands Recht

Voor wie?

Deze gratis workshops zijn uitsluitend bedoeld voor studenten en medewerkers van de UM. Zowel voor studenten en medewerkers die Nederlands als moedertaal hebben als ook voor anderstalige studenten en medewerkers.

Voor toelating tot de workshop moet je het Nederlands op B2-niveau beheersen. Een intake is nodig als je niet kunt aantonen dat je een certificaat B2 hebt.

Ga voor de data van de workshops naar het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier toont alleen nog de openstaande data.

Data workshops

taalcafe_3_resize

Workshop data voor Nederlandstaligen (NT) en data voor Anderstaligen (AT)

Deze workshops worden in juni/juli 2023 weer opnieuw aangeboden.

  • NL – workshop 1 (NT) Spelling en grammatica I op woordniveau: 
  • NL – workshop 1 (AT) Spelling en grammatica I op woordniveau:  
  • NL – workshop 2 (NT) Spelling en grammatica II op zinsniveau:  
  • NL – workshop 2 (AT) Spelling en grammatica II op zinsniveau:   

Thema's workshops (dit kan veranderen)

Workshop 1: Spelling en grammatica I; op woordniveau

Spelling en grammatica; Hoe zat het ook alweer met de meervoudsregels bij substantieven? Wanneer spel ik een -d en -t bij de werkwoorden en hoe vervoeg ik Engelse werkwoorden? Per woordsoort behandelen we de meest voorkomende vragen en spellingskwesties. In deze interactieve workshop kun je volop oefenen, individueel en met elkaar!

Workshop 2: Spelling en grammatica II; op zinsniveau

Probeer het de lezer zo makkelijk mogelijk te maken, zodat hij of zij je tekst na één keer lezen kan begrijpen. Maak het niet moeilijker dan nodig is. Hoe kun je dat doen? Tijdens de workshop geven we je een aantal tips om zo duidelijk mogelijk te schrijven op zins- en tekstniveau. Dat maakt je tekst ook aantrekkelijker voor je lezer. Natuurlijk gaan we oefenen door zinnen te herschrijven waarbij je het geleerde direct toepast. Ook besteden we aandacht aan de opbouw en structuur van teksten.

Meld je aan

Meld je aan via de registratieknop.

Deze workshops zijn gratis voor alle UM studenten en medewerkers. Inschrijven is echter niet vrijblijvend. Als je minder dan drie dagen vóór aanvang van de workshop annuleert of zonder bericht afwezig bent, houd er dan rekening mee dat er € 30,- in rekening kan worden gebracht.